Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Basilika

(Basilika)

Ocimum basilicum

Basilika Ocimum basilicum Basilika Ocimum basilicum, tummat lehdet

Basilika on yksivuotinen, pensasmainen yrtti. Perinteisen isolehtisen, vihreän basilikan lisäksi lajikkeet vaihtelevat lukuisissa eri aromeissa ja ulkonäkö lehtien koossa ja värityksessä. Basilikan maku on miellyttävä ja pehmeä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Basilika Ocimum basilicum Basilika Ocimum basilicum, tummat lehdet

Basilika kylvetään huhtikuussa ja peitetään kevyesti. Avomaalle istutetaan vasta, kun hallan vaara on varmasti ohi. Se saa hallavioituksia jo matalissa plusasteissa. Tarvittaessa istutukset suojataan hallaharsoin. Se kasvaa 20-50 cm korkeaksi riippuen latvontatiheydestä.

Sijoitetaan aurinkoiselle, ehdottomasti lämpimälle kasvupaikalle. Viihtyy ravinteikkaassa multamaassa. Ruukkuistutuksissa voidaan käyttää Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa tai Kekkilä Kesäkukkamulta. Istutusväli on 15-25cm.

Basilikan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, mutta ei jatkuvasti märkänä. Kasteluveden mukana basilikaa lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella tai Kekkilä Kasviravinteella.

Koska on erittäin arka kylmälle, siirretään se lämpötilan laskiessa sisälle tai suojataan hallaharsoin.

Sadonkorjataan versonkärkiä ja lehtiä leikkaamalla jatkuvasti tarpeen mukaan. Latvomisen myötä kasvusto tuuhistuu ja satoa voi korjata koko kasvukauden. Sen kukinta heikentää lehtisadon määrää ja kitkeröittää makua. Ahkera latvonta ja kukkanuppujen poisto estää tämän.

Lehtiä voi säilöä pakastamalla. Kuivatessa basilikan aromit haihtuvat melko nopeasti.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla