Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Chilipaprika

(Chilipeppar)

Capsicum annuum Chili-ryhmä

Chilipaprikat ovat paprikoita, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri. Chilipaprikat ovat tulisen makuisia vihanneksia. Chilipaprikalajikkeita on lukuisia ja ne vaihtelevat väriltään, muodoltaan ja tulisuudeltaan miedosta vahvaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-100 cm

Värit:

Tummanvioletti Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Chilipaprikaa voi viljellä kasvukaudella kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella, lämpimässä paikassa avomaalla sekä sisätiloissa ympäri vuoden, mikäli kasvi saa talvella lisävaloa. Chilipaprikoita kasvattaessa, siemenistä tai valmiista taimista, kannattaa aina varmistaa lajikkeen tulisuus. Kapsaisiinin vahvuutta mitataan Scovillen asteikolla (SHU, Scoville Heat Units). Mitä korkeampi luku, sitä tulisempi maku. Kaupallisesti käytetään 0–10-asteikkoa, jossa paprika saa arvon 0.

Chililajikkeita on vielä paprikaakin enemmän. Siemen- ja taimivalikoimissa on tarjolla muodoltaan pyöreitä ja pitkulaisia paprikalajikkeita. Värivalikoima ulottuu punaisista ja keltaisista violetteihin ja valkoisiin. Lajikkeesta ja kasvatustavasta riippuen kasvin korkeus on 30-100 cm.

Kuten paprikakin, chilipaprikat vaativat lämpimän, valoisan ja tuulensuojaisen paikan. Mullaksi sopii kasvihuoneessa ja avomaalla ravinteikas Kekkilä Puutarhamulta, ruukkuviljelyssä voidaan käyttää Kekkilä Tomaatti- ja chilimultaa. Istutusväli on lajikkeesta ja kasvutavasta riippuen 20-50 cm.

Taimikasvatus aloitetaan tammi-helmikuussa. Jotkut chilit tarvitsevat vielä pidemmän kasvatusajan, joten niiden kasvatuksen voi aloittaa jo joulukuussa. Siemenet itävät + 22–25 asteessa. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan. Heti, kun taimissa näkyy ensimmäiset varsinaiset lehdet, lannoittaminen aloitetaan miedolla Kekkilä Taimilannoite-liuoksella.

Chilipaprikat istutetaan ulos tai kasvihuoneeseen, kun maa on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä. Ensimmäinen kukka poistetaan, jolloin haarominen nopeutuu ja kokonaissato suurenee. Syntyneistä versoista jätetään kolme vahvinta versoa, jotka tuetaan. Versojen latvoja tarkkaillaan kirvojen varalta. Niitä torjutaan vesisuihkutuksella ja tarvittaessa yleistorjunta-aineilla.

Chilipaprikaa kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti parin viikon välein Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteella. Paras kasvatuslämpö on 21–30 astetta.

Hedelmät irrotetaan leikkaamalla. Ne voidaan korjata hieman raakoina, jotta uudet hedelmät kehittyisivät nopeammin. Vihreät hedelmät kypsyvät huoneenlämmössä.

Chilipaprikat voi säilöä kuivattamalla hedelmät.

Etsi