Hyppää sisältöön

Herkkupottuja helposti

Kesän maistuvimmat perunat viljellään omalla pihalla tai patiolla. Satoa saa mukavasti jo muutamasta ämpäriin istutetusta siemenperunasta.

Pottuja pienellä vaivalla

Parhaimmat herkkuperunat ovat itse viljeltyjä ja vasta hetkeä ennen valmistusta maasta nostettuja. Perunoiden viljely on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Yrttitarhan laidalle tai perennapenkin kylkeen perustetusta, muutaman siemenperunan kokoisesta pienestä pottumaasta saa kattilallisen tai kaksi täyteen kullankeltaisia, makoisia mukuloita.

Perunan kasvatus alkaa siemenperunoiden hankkimisesta. Jos tarkoituksena on nautiskella heti noston jälkeen syötävää kesäperunaa, valitaan aikainen lajike. Kesälajikkeista saa parhaassa tapauksessa korjata kananmunan kokoista ensisatoa jo juhannusjuhliin. Varastoitavaa satoa varten hankitaan hitaammin kypsyviä ja kunnon kuoren kehittäviä myöhäisiä lajikkeita, jotka nostetaan syksyllä säilöön talven herkkuhetkiä varten.

Siemenperunan valinta

Terveen sadon saamiseksi on varminta valita sertifioitua siemenperunaa, joka on käynyt läpi monivaiheisen tarkastuksen. Saman siemenperunan käyttö vuodesta toiseen heikentää satoa, sillä perunaa vaivaavat monet taudit.

Hyvät siemenperunat ovat tasakokoisia ja virheettömiä. Niiden idätys sekä aikaistaa että lisää satoa. Idättäminen aloitetaan noin kuukausi ennen istutusta. Sopivissa oloissa iduista tulee lyhyitä ja terhakan tanakoita. Perunat asetellaan laakealle astialle valoisaan ja viileään paikkaan, esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle. Idätysastiaksi sopii myös munakenno, jossa on kullekin mukulalle oma kolo.

Perunan istutusaika koittaa toukokuussa, kun maa on kuivahtanut, lämmennyt ja peruslannoitettu. Tautien välttämiseksi perunamaan paikkaa vaihdetaan joka vuosi. Maahan vedetään kuokalla syvä vako, johon perunat asetellaan reilun parinkymmenen senttimetrin välein. Kumppanuuskasveihin perehtynyt kylvää perunarivin viereen härkäpapua, jonka juurinystyrät keräävät ilmasta typpeä perunoiden hyväksi. Mukulat peitellään vähintään kymmenen senttimetrin multakerroksella, sillä liian pinnassa kasvaneet perunat vihertyvät syömäkelvottomiksi.

Kukinta kertoo sadosta

Pieniä määriä perunoita voi viljellä mukavasti myös parvekkeella tai terassilla.

Tuoreella puutarhamullalla täytetyssä kymmenen litran sinkkiämpärissä on tilaa yhdelle siemenperunalle. Suurempaan astiaan tai vaikkapa suoraan multasäkkiin niitä voi istuttaa useampia.

Sadon jouduttamiseksi istutusten suojaksi levitetään alkuun harsoa. Se kerää lämpöä ja tasaa kosteutta. Pian mullasta alkaakin työntyä esiin pontevia, helakanvihreitä perunanvarsia. Kesän aikana avomaalla kasvavia perunoita mullataan muutamaan kertaan, jotta mukuloiden päällä säilyy koko kasvukauden ajan riittävä multakerros. Kuivina kausina perunaviljelmiä on hyvä kastella.

Perunan kaunis, lajikkeen mukaan valkoinen, punertava tai sinertävä kukinta on perinteinen merkki siitä, että herkkusuuta odottaa mullan alla joukko makoisia mukuloita. Jos perunoita riittää varastoitavaksi, perunanvarret katkaistaan pari viikkoa ennen nostoa. Näin perunoihin kehittyy kunnon kuori. Varhaisperunalajikkeet eivät välttämättä kuki lainkaan, mutta satoa on yleensä korjattavissa jo heinäkuussa. Kuopaisu kuohkeaan multaan nostaa esiin täydellisen muotoisia, suussa sulavia mukuloita. Parhaita maailmassa.

Teksti: Heidi Haapalahti

Etsi