Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Curry-yrtti, italianolkikukka

(Curryeternell)

Helicrysum italicum

Curry-yrtti Helicrysum italicum Kekkilä

Curry-yrtti eli italianolkikukka on curryn tuoksuinen hopealehtinen yrtti, jota käytetään kukkaryhmissä lehtikasvina ja maustekasvina. Curry-yrtin lehdet ovat 1-3 cm pitkiä ja hyvin kapeita. Kasvi kukkii pienin, keltaisin mykerökukin loppukesällä.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Keltainen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Curry-yrtti Helicrysum italicum Kekkilä

Välimeren alueelta kotoisin oleva curry-yrtti kasvaa 30-50 cm korkeaksi. Vanhempien yksilöiden oksat puutuvat tyvestä. Nuorena versot ja lehdet ovat pehmeät. Lehdet ovat 1-3 mm leveitä ja 2-4 cm pitkiä ja hopeanhohtoisia.

Pienet keltaiset kukat ovat vain 0,5 cm kokoisia. Voi käyttää kasvis- ja riisiruoissa curryn tapaan, vaikkei se olekaan currymausteissa käytetty kasvi. Ruukku- ja kesäkukkaistutuksissa curry-yrtti on kestävä lehtikasvi. Kasvatetaan Suomessa yksivuotisena. Sen voi talvettaa viileässä sisätilassa.

Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Tosin syksyisin se kestää hyvin kylmääkin istutuksissa. Se sopeutuu hyvin kuivuuteen.

Kesäkukkaistutuksissa curry-yrtti istutetaan Kekkilä Kesäkukkamultaan, yrtti-istutuksissa Kekkilä Luonnonmukaiseen yrttimultaan. istutusväli on 10-20 cm.

 

Curry-yrttiä kastellaan säännöllisesti, mutta multa voi välillä kuivahtaakin. Kasvukauden ajan sitä lannoitetaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella parin viikon välein. Jos curry-yrtti halutaan talvettaa, se nostetaan sisälle ennen pakkasia.

 

 

 

Curry-yrtin keltaiset kukat ovat kestäviä leikkokukkia. Kuivakukkana se säilyttävät värinsä pitkään.

Kun curry-yrttinä käytetään maustamiseen, kannattaa sen oksat paistaa ensin pannulla, jolloin sen aromit vapautuvat.

Etsi