Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Ellinkissus

(Kungscissus)

Cissus rhombifolia ‘Ellen Danica’

Ellinkissus Cissus rhombifolia ‘Ellen Danica’

Kissukset eli varjoköynnökset ovat perinteisiä, köynnöstäviä viherkasveja. Ne ovat helppohoitoisia ja nopeakasvuisia kodin vehreyttäjiä, joita on myös helppo lisätä itse. Huonekasveissa kissuksista yleisin on ellinkissus. Muita tuttuja lajeja ovat kuningaskissus ja etelänkissus

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Ellinkissus Cissus rhombifolia ‘Ellen Danica’

Kissuksia tavataan luonnonvaraisena trooppisilla alueilla, Etelä-Amerikassa, Afrikan sademetsissä ja Aasian trooppisilla alueilla. Se kuuluu liaanikasvien sukuun ja kasvi pystyyskin kiipeämään tukea pitkin kärhien avulla.

Huonekasvina kissusta kasvatetaan amppeli- tai köynnöskasvina, jonka kolmiliuskaisissa lehdissä on sävyjä kauniin ruohonvihreästä kuparinvihreään. Varret ovat punertavat ja nukkaiset, kuten myös avautuvat lehtisilmutkin. Kissus voi kasvaa nopeasti kolmimetriseksi, tuuheaksi amppelikasviksi.

Ellinkissus viihtyy runsaassa valossa, itä- tai pohjoisikkunalla. Aurinkoisella tai paahteisella ikkunalla kissus ei viihdy, sillä se saa herkästi liiassa valossa tuholaisia ja varistaa lehtensä. Liian pimeässä lehdet alkavat myös varista. Ellinkissus viihtyy tasaisessa huoneenlämmössä.

Mullaksi sopii Kekkilä Kukkamulta, joka vaihdetaan joka kevät. Ruukun pohjalla laitetaan salaojaksi parin sentin kerros Kekkilä Ruukkusoraa. Ruukkukokoa suurennetaan vain tarvittaessa.

 

Ellinkissus viihtyy tasaisen kosteassa mullassa ja sitä saa kastella runsaasti, mutta pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvi ei siedä seisovaa märkyyttä. Lepokaudella riittää niukka kastelu. Kissukset pitävät sumuttelusta.

Kasvukaudella kissusta lannoitetaan Kekkilä Viherkasviravinteella, Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Kukkaravinteella jokaisella kastelukerralla.

Kissukset saattavat varistavat talvella lehtiään, joten niitä on nuorennettava usein ja leikkaamalla kiihdytettävä uuteen, rehevään kasvuun. Nuorentamalla kasvi haarautuu tyven läheltä. Rehevää kasvua voi muutenkin typistellä leikkauksilla. 7-15 cm pituiset pistokkaat juurtuvat parhaiten 16-18 asteen lämpötilassa, sopivin juurrutusaika on kevät tai alkukesä. Nuori taimi kannattaa istuttaa emokasvin tyvelle lisävihreyden vuoksi

 

 

 

 

 

 

 

Etsi