Hyppää sisältöön
Perennat

Euroopanalppitähti

(Edelweiss)

Leontopodium alpinum

Euroopanalppitähti Leontopodium alpinum

Euroopanalppitähti eli edelweiss on matalahko kuivien ja karujen kasvupaikkojen perenna. Lehdet ja kukkavana ovat hopeanharmaan nukkaiset. Kukkavanan päässä kellanvalkeat kukkamykeröt muodostavat ylälehtien kanssa tähden.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20 cm

Värit:

Valkoinen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Euroopanalppitähti Leontopodium alpinum

Euroopanalppitähden hopeanharmaat lehdet ovat kapeat ja pitkät. Ne kasvavat mätäsmäisesti. Kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle. Varsien päihin kasvaa valkoiset, paksut ylälehdet, jotka muistuttavat terälehtiä. Ne kehystävät pieniä mykerökukkia. Kukista ja ylälehdistä muodostuvan tähden halkaisija on 3-5 cm. Kasvin korkeus on 20 cm. Kukat tuoksuvat miedosti. Kasvi kukkii heinä-syyskuussa.

Euroopanalppitähti istutetaan aurinkoiselle paikalle esimerkiksi kivikkoryhmiin. Se viihtyy laihassa, kuohkeassa, kalkkipitoisessa, hiekkapitoisessa ja hyvin ojitetussa maassa. On tärkeää, että alppitähti pysyy syksyllä ja talvella kuivana. Runsasravinteisessa maassa alppitähti menettää luonteenomaisen värinsä sekä muotonsa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta, jonka joukkoon on sekoitettu puhdasta hiekkaa, esimerkiksi Kekkilä Leikkihiekkaa. Sopiva sekoitussuhde on 1 skk multaa, 1 skk hiekkaa. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Keväisin euroopanalppitähti kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Alppitähtiä voidaan jakaa varhain keväällä.

Hyvä leikko- ja kuivakukka.

Etsi