Hyppää sisältöön
Havut

Euroopanmarjakuusi

(Idegran)

Taxus baccata

Euroopanmarjakuusi Taxus baccata

Ainavihreä euroopanmarjakuusi kasvaa Suomessa 1-8 m korkeaksi leveän kartiomaiseksi havupensaaksi tai puuksi. Tiheäoksaisella ja tuuhealla havupensaalla on tummanvihreät, pehmeät neulaset. Pienet marjakävyt ovat punaisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-800 cm

Värit:

Valkoinen Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

Ia (Ib)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Euroopanmarjakuusi Taxus baccata

Euroopanmarjakuusi kasvaa Suomessa luonnonvaraisena Ahvenenmaalla, jossa se on rauhoitettu. Kasvi menestyy eteläisimmässä Suomessa, kasvuvyöhykkeellä Ia(Ib). Nuori haararanka on väriltään harmaanvihreä, oksat ovat tiheässä. Kampamaisesti sivulle siirottavat neulaset ovat lyhytruotisia, kooltaan 10–30 x 2–3 mm ja muodoltaan litteitä. Väriltään ne ovat päältä tummanvihreitä, alta vaaleanvihreitä tai joskus harvoin kellanvihreitä. Uudet vuosikasvaimet ovat oranssinsävyiset.

Yksineuvoiset, hyvin pienet kukat ovat yksittäin. Euroopanmarjakuusi on kaksikotinen, eli hede- ja emikukat sijaitsevat eri yksilöissä. Kukat ovat kehättömiä, hedekukka on moniheteinen, emikukassa on yksi siemenaihe. Euroopanmarjakuusi kukkii Suomessa kesäkuussa. Siemen on 6–7 mm pitkä, kärjestä avoimen, punaisen ja mehevän siemenvaipan ympäröimä marjakäpy. Siemen kypsyy kukintavuonna. Koko kasvi on hyvin myrkyllinen.

Pitkäikäinen euroopanmarjakuusi viihtyy puolivarjoisella ja varjoisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen ja tuore, kalkkipitoinen humusmaa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Sopiva istutusväli on 150-200cm.

Keväisin marjakuuset kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja voidaan lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Marjakuuset sietävät hyvin leikkausta. Vapaana kasvaessaan ne tarvitsevat harvoin hoitoleikkauksia, mutta niitä voidaan muotoilla voimakkailla leikkauksillakin.

Etsi