Hyppää sisältöön
Perennat

Harjaneilikka

(Borstnejlika)

Dianthus barbatus

Harjaneilikka Dianthus barbatus, valkoinen Harjaneilikka Dianthus barbatus

Harjaneilikka on perinteinen kaksivuotinen kesäkukka. Pystyt, hieman rennot versot muodostavat tummanvihreitä mättäitä. Suurten, tuoksuvien kukintojen väri vaihtelee valkoisesta tummanpunaiseen ja yksivärisestä monenkirjaviin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Punainen Valkoinen

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Harjaneilikka Dianthus barbatus, valkoinen Harjaneilikka Dianthus barbatus

Harjaneilikka on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiä ja kukkii toisena kesänä. Käytännössä kasvi on monivuotinen, sillä se lisääntyy itse siemenestä ja kasvattaa lisäksi tyvivesoja. Harjaneilikka kylväytyy yleensä monivuotiseksi kasvustoksi lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea, missä sen siemenet eivät ehdi kypsyä lyhyen kesän vuoksi. Harjaneilikka häviää helposti alkuperäiseltä istutuspaikaltaan ja ilmestyy toisaalle siementaimina.

Kasvin lehdet ovat kapean soikeat ja ne muodostavat matalan ruusukkeen. Lehtiä kasvaa myös 30-50 cm korkeissa, jäykissä kukkavanoissa. Varren päässä pienet pyöreät kukat muodostavat yhdessä puolipallomaisen huiskilokukinnon. Kukat ovat yksinkertaiset tai kerrotut ja tuoksuvat miedosti. Harjaneilikka kukkii heinä-elokuussa.

Harjaneilikka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Se suosii tuoretta tai kuivahkoa, kalkkipitoista ja ravinteikasta hiekka- tai moreenimaata. Talvehtimista helpottaa istutus rinteeseen tai ainakin kohopenkkiin, jossa vesi ei seiso talvella. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Taimet istutetaan 35 cm välein.

Harjaneilikkaa voidaan lisätä siemenistä tai valmiista taimista. Kylvö tehdään kesä-heinäkuussa, harvennus ja istutus uudelleen elokuussa. Kasvi kukkii seuraavana kesänä.

Lehtimätäs kannattaa suojata talveksi Kekkilä Talvisuojalla tai kuivilla lehdillä, jos lumipeite ei ole paksu. Keväisin harjaneilikkakasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Hyvä leikkokukka ja perhoskasvi.

Etsi