Hyppää sisältöön
Köynnökset

Humala

(Humle)

Humulus lupulus

Humala-köynnös Humulus lupulus

Monivuotinen humala on nopeakasvuinen, ruohovartinen köynnös. Humalan leveät, tummanvihreät ja karheapintaiset lehdet muodostavat kauniin tuuhean kasvuston tukea vasten. Kasvustoa koristaa näyttävät vaaleanvihreät kukinnot.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

300-400 cm

Värit:

Limenvihreä Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Humala-köynnös Humulus lupulus

Humalan karheat ruohomaiset varret kiertyvät itsekseen narujen köynnöskehikon, puunrunkojen tai perinteisten salkojen ympärille. Kasvaa kesän aikana useita metrejä, jopa 4-7 metriä. Suomessa kasvaa paitsi viljeltynä koristekasvina myös luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudelle saakka. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VIII.

Viihtyy parhaiten osittain puolivarjossa. Se menestyy myös aurinkoisella kasvupaikalla, mutta auringonpaahde ja kuivuus altistavat sen herkästi tuholaisille ja härmälle.

Kasvaa parhaiten runsasmultaisessa ja hyvin kosteutta pidättävässä kasvualustassa. Voi istuttaa Kekkilä Puutarhamultaan tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta, sillä se sisältää kosteutta pidättävää savea. Istutetaan 100cm istutusvälein.

Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen. Kuihtuneet versot poistetaan viimeistään keväällä, jotta uudet versot pääsevät nousemaan maasta esteettä.

Keväisin humala saa nopean kasvusysäyksen, kun sen juurelle levitetään Kekkilä Puutarhamultaa. Kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella keväisin.

Saatavilla on myös matalampikasvuinen kellanvihreälehtinen ’Aureus’- lajike.

Etsi