Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Idänvirpiangervo

(Kvastspirea)

Spiraea chamaedryfolia

Idänvirpiangervi Spiraea chamaedryfolia

Idänvirpiangervo on kestävä ja nopeakasvuinen, perinteinen koristepensas. Se kasvaa kaartuvin oksin ja tiheäversoisesti. Kukkii runsaasti kesäkuussa valkoisin, miedosti tuoksuvin kukinnoin. Virpiangervot ovat helppohoitoisia ja terveitä koristepensaita ryhmiin ja aidanteisiin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-200 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Idänvirpiangervi Spiraea chamaedryfolia

Angervo kasvaa 0,5–2 metriä korkeaksi ja yhtä leveäksi. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja, joiden avulla leviää. Oksat ovat hauraat ja mutkaiset.

Lehdet ovat kirkkaanvihreät, puikeat ja sahalaitaiset. Ne avautuvat varhain keväällä ja saavat puna-keltakirjavan syysvärinsäkin melko aikaisin. Kukinnot ovat sarjamaisia viuhkoja ja ne kestävät kolmisen viikkoa. Idänvirpiangervo kukkii edellisvuoden versoilla.

Sitä käytetään rinnekasvina ja puisto-, suoja- ja aidannepensaana vapaasti kasvavissa aidanteissa, mutta sitä voi käyttää myös leikattuna pensasaitana. Suomessa idänvirpiangervo on kestävä vyöhykkeillä I–VII. Pensas kukkii runsaimmin auringossa ja puolivarjossa, mutta se menestyy varjossakin.

Se on kasvualustan suhteen vaatimaton. Pensas kasvaa niin tuoreessa kuin kuivassakin paikassa. Angervot istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 70-80 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Pensas nuorennetaan harventamalla niukasti kukkivia vanhimpia oksia kukinnan jälkeen tai varhain keväällä ennen silmujen avautumista. Tarvittaessa pensaan voi nuorentaa keväällä leikkaamalla versot alas, mutta silloin pensas pitää vuoden tauon kukinnassa.

Etsi