Hyppää sisältöön
Perennat

Jaloakileija

(Pastellakleja)

Aquilegia sp.

Jaloakileijat ovat eri akileijalajien risteymiä, luonnonlajeja vaativampia mutta myös näyttävämpiä. Jaloakileijoissa on tuhansia lajikkeita, joissa on upea värikirjo. Useimmat jaloakileijat kukkivat kesäkuun alkupuolelta heinäkuun puoliväliin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-100 cm

Värit:

Sininen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jaloakileijat sopivat perennaryhmiin ja luonnonpuutarhoihin. Ne ovat kestävyydeltään melko hyviä tai erinomaisia lajikkeesta riippuen.

Kasvavat kukkavarreltaan 40-100 cm korkeaksi lajikkeesta riippuen. Kukat ovat yksi- tai kaksiväriset ja valkoiset, keltaiset, punaiset tai siniset kaikissa eri sävyissään. Tavallisesti akileijan kukat nuokkuvat, mutta jalostajat ovat tuottaneet ylöspäin avautuvia lajikkeita. Isoissa kukissa on pitkät kannukset.

Lehdet ovat pyöreäliuskaisia, alta harmahtavia. lehdistö kasvaa 20-30 cm korkeaksi.

Menestyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Osittaisessa varjossa kukinta kestää pidempään. Hyvä kasvualusta on tuore, läpäisevä ja keskiravinteinen kuten Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Sopiva istutuskuopan syvyys on 30-40 cm ja taimiväli 35 cm.

 

 

Kasvit ovat helppohoitoisia. Keväällä kasvuston voi kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Loppukesän lannoituksen voi tehdä Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kasvusto ränsistyy kukinnan jälkeen, joten kukkavarren katkaisu kukinnon loputtua pitää lehdistön kauniina.

Leviävät helposti siemenistä, joten näin voi myös säädellä sen leviämistä ympäristöön. Kasvit eivät pidä siirtämisestä. Lisääminen ei onnistu jakamalla. Niitä voi lisätä siemenistä tai taimimyymälöistä löytyvillä taimilla. Itsekseen levinneiden siementen kautta kasvaneilla taimilla ei välttämättä lajikeaitous ei säily, mikäli samalla paikalla kasvaa useita eri lajeja, mutta näin puutarhaan saattaa ilmestyä uusia värivariaatioita.

Jaloakileijojen kasvattaminen siemenistä on monen kotipuutarhurin mieluinen harrastus.

Siemeniä voi kerätä puutarhoista tai ostaa siemenliikkeistä. Osa lajeista vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen hyvin. Viljelyohjeet kannattaa tarkistaa lajikekohtaisesti.

Etsi