Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Jaloalströmeria

(Alströmeria)

Alstroemeria

Jaloalströmeria Alstroemeria, punainen Jaloalströmeria Alstroemeria, punavalkoinen

Jaloalströmerialla eli inkaliljalla on perhosmaiset, liljaa muistuttavat kukat. Värikkäät inkaliljat ovat parhaimmillaan ruukkuistutuksissa. Monivuotinen inkaliljan juurakko talvetetaan Suomessa viileässä sisätilassa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30 - 50 cm

Värit:

Punainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jaloalströmeria Alstroemeria, punainen Jaloalströmeria Alstroemeria, punavalkoinen

Inkalilja, prinsessalilja eli jaloalströmeria on kaunis, monivuotinen mukulakasvi. Jaloalströmerian kukat ovat yksivärisiä tai täplikkäitä. Inkaliljaa viljellään valkoisena, valko-vaaleanpunakirjavana, punaisen eri sävyissä sekä keltaisena.

Jaloalströmerian vihreät lehdet ovat leveälapaisia ja kiertyneet ympäri kannastaan niin että lavan alapinta on yläpuolella. Jaloalströmeria on lievästi myrkyllinen. Sen soluneste saattaa aiheuttaa ihoärsytystä.

Jaloalströmeria viihtyy parhaiten puolivarjossa tai aurinkoisessa, mutta ei pidä paahteesta. Jaloalströmeria sietää kevyttä sadetta, mutta muuten kasvupaikan pitää olla suojaisa. Kun kasvi pääsee vähitellen karaistumaan, sietää se muutaman pakkasasteenkin.

Sopivan ilmava ja ravinteikas kasvualusta inkaliljalle on Kekkilä Kesäkukkamulta.

Jaloalströmeria juo runsaasti vettä ja sitä lannoitetaan säännöllisesti miedolla Kekkilä Kastelulannoitteella.

Kukkineet kukat ja siemenkodat poistetaan vetämällä, ei mielellään leikkaamalla, jotta kasvi jaksaa kukkia. Inkalilja kukkii tauotta keväästä syyshalloihin asti, jos kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti.

Prinsessaliljan juurakot talvetetaan viileässä paikassa esim. kellarissa daalioiden tapaan. Ennen kellariin vientiä lannoitus lopetetaan ajoissa, jotta juuret ehtivät valmistautua lepokauteen. Suosituslämpötila on noin +2 astetta. Inkaliljan juurakot voi talvettaa esim. hiekan seassa tai istutusruukussaan. Keväällä prinsessaliljat otetaan sisälle esikasvatukseen ja siirretään ulos ilmojen lämmettyä.

 

 

Matalaa jaloalströmeriaa kutsutaan myös prinsessaliljaksi.

Etsi