Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Jaloruusu

(Ros)

Rosa sp. 2

Jaloruusu_Rosa sp. kukka Jaloruusu_Rosa sp. punainen kukka

Jaloruusut ovat heinäkuusta loppusyksyyn kukkivia 30-150cm korkeita ruusuja. Isokukalliset lajikkeet tekevät suuria, tuoksuvia kukkia. Tertturuusut ja maanpeiteruusut tekevät pienempiä kukkia, mutta niillä on runsaampi kukinta.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-140 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jaloruusu_Rosa sp. kukka Jaloruusu_Rosa sp. punainen kukka

Ryhmäruusut tarvitsevat aurinkoisen, lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan sekä kohopenkin.

Ruusupenkki perustetaan ainakin 50 cm kerroksella Kekkilä Perenna- ja ruusumulta.

Istutusväli vaihtelee lajikkeen ja ryhmän mukaan 30-50 cm. Avojuuriset taimet istutetaan alkukesästä, astiataimet voi istuttaa myöhemminkin. Taimia liotetaan vedessä pari tuntia ennen istutusta. Istutuksen yhteydessä ruusuja leikataan voimakkaasti. Taimeen jätetään 3-5 voimakkainta versoa. Jaloruusut istutetaan niin syvään, että paksu jalonnuskohta eli oksien haarautumiskohta jää 15-20cm maanpinnan alapuolelle.

Lajikkeita jaloruusuissa on paljon ja niiden kestävyys on lajikekohtaista. Kestävimmät jaloruusut kasvavat Keski-Suomen korkeudelle saakka, vyöhykkeillä I-IV.

Keväisin ruusuja lannoitetaan Kekkilä Kanankakalla ja luonnonmukaisella Kekkilä Puutarhalannoitteella. Pitkä kukinta varmistetaan kastelulannoittamalla ruusuja kesä-heinäkuussa Ruusulannoitteella joka toinen viikko. Ruusupenkki kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla joka toinen vuosi.

Kuihtuneet kukkavarret leikataan ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta kuihtumisen jälkeen. Tämä kiihdyttää uusien kukkanuppujen muodostumista.

Jos juuriosasta kasvaa piikkisiä, pienilehtisiä ja voimakaskasvuisia villiversoja, ne on poistettava haarautumiskohdasta asti maan alta.

Syksyllä ruusut leikataan noin 20 cm korkealta. Taimien tyville levitetään Kekkilä Talvisuojaa. Kun maa on jäätynyt, taimet peitetään havuilla. Keväällä ennen silmujen puhkeamista ruusut leikataan siten, että jätetään 3-5 vahvinta versoa ja jokaiseen versoon 3-5 silmua.

Etsi