Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Käärmekaktus

(Ormkaktus)

Aporocactus flagelliformis

Käärmekaktus Aporocactus flagelliformis Kekkilä

Pitkiä ja rentoja versoja kasvattava käärmekaktus on amppeliin sopiva kaktuslaji. Näyttäväksi rönsyilevä kaktus on huonekasvinakin nopeakasvuinen ja se kukkii joko alku- tai syyskesästä alkaen ruusunpunaisin, torvimaisin kukin. Valoon sijoitettuna käärmekaktus on helppohoitoinen huonekasvi.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Läpi vuoden

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Käärmekaktus Aporocactus flagelliformis Kekkilä

Luonnonvaraisena käärmekaktus kasvaa Meksikon jyrkillä rantatöyräillä. Sen ohuet, roikkuvat versot voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Versot ovat monisärmäisiä ja särmissä on tuuheita piikkitupsuja. Käärmekaktuksen kukat ovat kolmen sentin levyiset ja viiden sentin pituiset ja muistuttavat joulukaktuksen kukkia. Nuoret kukat ovat voimakkaan ruusunpunaiset, mutta haalistuvat vanhetessaan. Yksittäinen kukka kestää vain muutaman päivän, mutta hyvissä oloissa nuppuja muodostuu runsaasti ja kukinta kestää jopa pari kuukautta.

Käärmekaktus tarvitsee runsaasti valoa. Sen vanhat versot sietävät jopa eteläikkunan auringonpaahdetta, mutta nuorille versoille eteläikkunan auringonvalo voi olla liikaa. Kesällä kasvin voi jopa siirtää ulos lämpimälle seinustalle, sateelta suojaten. Käärmekaktus viihtyy hyvin 25–30 asteen päivälämpötilassa. Lepokaudella, joka kestää syyskuusta maaliskuuhun, riittää 7–15 asteen lämpötila. Käärmekaktus viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa mullassa, joten se istutetaan Kekkilä Viherkasvimultaan tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan. Nopeakasvuisuudesta johtuen kasvin multa on syytä vaihtaa vuosittain, mutta sitä ei tarvitse istuttaa suurempaan ruukkuun. Kasvin voi istuttaa uudelleen vanhaan ruukkuun. Käärmekaktuksen mullan voi vaihtaa heti kukinnan jälkeen. Syyskesällä kukkiville yksilöille multa vaihdetaan vasta maaliskuussa.

Käärmekaktus ei noudata yleisiä kaktuksen niukkoja kastelutarpeita, vaan se tarvitsee kasvun aikana runsaasti vettä. Liika kastelua on silti vältettävä; multa ei saa olla liian märkää, jotta verson tyvet eivät mätäne. Lepokaudella tasainen, mutta niukka kosteus on tarpeen. Voimakas kasvu ja runsas kukinta edellyttää tasaista ja runsasta lannoitusta. Kasvukaudella käärmekaktusta lannoitetaan jokaisella kastelukerralla Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella.

Käärmekaktus on tuholaisherkkä, joten sen kasvustoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti punkkien ja kirvojen varalta. Versojen tuholaisia voi torjua esimerkiksi toluliuoksella. Juuristossa esiintyviin tuholaisiin on saatavana erilaisia torjunta-aineita. Myös mullan vaihto ja juuriston huuhtelu voivat olla tarpeen.

Käärmekaktusta voi lisätä latva- ja varsipistokkaista. 15 cm mittaisia paloja kuivatellaan muutama päivä, jonka jälkeen ne ruukutetaan. Ennen pistokkaiden juurtumista kastellaan vain kostuttamalla.

Etsi