Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Käpypalmu

(Kottepalm)

Cycas revoluta

Käpypalmu Cycas revoluta

Käpypalmu on tyylikäs, valoisassa paikassa viihtyvä huonekasvi. Käpypalmujen pitkät, tummanvihreät lehdet ovat jäykät ja ne kasvavat viuhkamaisena rykelmänä paksusta varresta, joka nuorena muistuttaa suurta käpyä.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Käpypalmu Cycas revoluta

Huonekasviksi kasvatetaan yleisimmin japaninkäpypalmua. Japaninkäpypalmu on eteläisestä Japanista kotoisin oleva käpypalmulaji. Käpypalmu ei ole sukua palmuille, vaikka se näyttää varsinkin vanhana paljon palmulta: tanakan varren päässä on leveä ruusukemainen lehvästö. Nuoret yksilöt taas muistuttavat saniaisia.

Käpypalmun lehdykät ovat kapeat ja teräväkärkiset. Käpypalmu kasvaa hyvin hitaasti. Myytävät yksilöt ovat yleensä 50 cm korkeita. Lehtiruusuke avautuu leveästi myös puoleen metriin, joten käpypalmu tarvitsee tilaa ympärilleen. Silloin tällöin myynnissä näkee kookkaita vanhoja yksilöitä, joiden käpyosa on kasvanut korkeaksi ja tolppamaiseksi. Käpypalmu on myrkyllinen kasvi. Myös lehtien kärjet ovat niin teräviä, että se tulee sijoittaa turvalliseen paikkaan.

Käpypalmu viihtyy valoisalla lämpimällä paikalla, mutta sitä ei kannata sijoittaa suoraan auringonpaahteeseen totuttamatta. Aurinkoisessa paikassa lehdet kasvavat suuremmiksi. Kesäaikaan käpypalmu viihtyy lämpimässä paikassa, mutta talvella lepokaudella se vaatii viileän tilan, mikäli lisävaloa ei ole saatavilla. Vaikka käpypalmu saattaa olla haasteellinen kasvatettava, se on kestävä kasvi ja ehdottomasti vaivan arvoinen. Käpypalmu viihtyy läpäisevässä kasvualustassa, se ei siedä märkyyttä. Sopiva multa on Kekkilä Viherkasvimulta tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta.

Käpypalmua kastellaan kohtuullisesti ja kasvualustan annetaan ehdottomasti kuivahtaa kastelujen välillä.

Käpypalmua lannoitetaan kerran kuukaudessa keväästä syksyyn Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella. Talvella kasvia ei lannoiteta.

Jos kasvi on ulkona kesän, se pidetään suojassa sateelta. Valoisa, lasitettu parveke tai suojaisa, lämmin terassi on paras paikka käpypalmulle kesäisin. Paahteeseen se kannattaa totuttaa vähitellen.

Käpypalmua sumutellaan usein, etenkin kesällä ja silloin kun uusia lehtiä on kehittymässä. Ruukkua kannattaa käännellä, sillä kehittyvät lehdet kääntyvät helposti kohti valoa.

Uusia lehtiä kasvava käpypalmu kannattaa viedä kotioloissa öisin mahdollisimman viileään tai kesällä ulos, muutoin lehdet kasvavat luonnottoman pitkiksi. Viileässä lehdistä tulee sopusointuiset ja kauniit.

Käpypalmu kellastuttaa helposti alimmat lehtensä talvella lämpimässä asuinhuoneessa, jos valoa on niukasti. Myös liikakastelu aiheuttaa lehtien kuolemista. Kellastuneet lehdet leikataan pois. Vaikka käpypalmu menettäisi talven aikana kaikki lehtensä, sitä ei kannata heittää pois. Kun valon määrä lisääntyy, käpymäisestä varresta kasvaa usein uudet lehdet.

Etsi