Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Kärsimyskukka

(Blå passionsblomma)

Passiflora caerulea

Kärsimyskukka Passiflora caerulea

Kärsimyskukka on monivuotinen, reheväkasvuinen köynnös, jota käytetään sekä huonekasvina että kesäköynnöksenä. Kärsimyskukan kukat ovat kauniit ja erikoiset. Lehdet ovat kiiltäväpintaiset, viikunanlehtimäiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100 - 150 cm

Värit:

Sininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kärsimyskukka Passiflora caerulea

Kärsimyskukan eli kärsimyspassion kukat kasvavat yksittäin. Kukka on halkaisijaltaan noin 10 cm ja siinä on valkoiset verho- sekä terälehdet. Terälehtien yläpuolella on lisäteriö, joka koostuu kapeista kukan kiertävistä sini-valko-purppuran värisistä säikeistä. Kukan keskeltä nousee viisi keltavihreää hedettä joiden päällä on kolme purppuraa emiä. Kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta uusia puhkeaa koko ajan.

Kärsimyskukan ikivihreät lehdetkin ovat hieman erikoiset muodostuen jokainen 5 liuskasta, kuin harottavat kädet. Joskus liuskoja voi olla 3 tai 7. Jokaisesta lehdestä lähtee 5-10 cm pitkä kärhi, jonka avulla kärsimyskukka kiipeilee tukea tai muuta kasvillisuutta pitkin. Kärsimyskukan versot kasvavat 100-150 cm pituisiksi ja sen voi tukea kaaritukeen tai esimerkiksi Kekkilä Jalallisen viljelylaatikon köynnöstukeen.

Kärsimyskukka viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Paahteesta se ei pidä. Sisätiloissa se viihtyy valoisassa paikassa.

Kärsimyskukka istutetaan ravinteikkaaseen ja ilmavaan Kesäkukkamultaan. Sisäkasvit ruukutetaan tarpeen vaatiessa Kekkilä Kukkamultaan. Istutusväli on 30 cm.

Kärsimyskukkaa kastellaan tasaisesti koko kasvukauden ajan. Jokaisella kastelukerralla lannoitetaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Mullan kuivahtaminen aiheuttaa lehtien ja nuppujen varisemista.

Sisäkasvina talven aikana sitä kastellaan niukemmin, mutta silloinkaan multaa ei saa päästää rutikuivaksi. Keväällä kasvi istutetaan uudelleen Kekkilä Kukkamultaan tai Kekkilä Kesäkukkamultaan. Vanhat versot voi leikata samalla 6-8 silmun yläpuolelta. Leikkaus parantaa kasvin haaroittumista ja kukintaa. Kesälläkin voi leikata vähän, ellei kukkia ala ilmestyä.

Kärsimyskukka voi joskus kasvattaa noin 5 cm pitkän oranssin kananmunaa muistuttavan hedelmän. Hedelmä on täysin kypsyttyään syötävä, mutta jokseenkin mauton. Keltainen, vielä raaka hedelmä voi aiheuttaa vatsavaivoja syötäessä.

Etsi