Hyppää sisältöön
Köynnökset

Keijunmekko

(Törnrosas kjortel)

Rhodochiton atrosanguineus

Keijunmekko Rhodoctiton atrosanguineus Kekkilä Keijunmekko Rhodochiton atrosanguineus Kekkilä

Keijunmekko on suosittu ja vaivaton koko kesän kukkiva köynnöstävä kesäkukka, jota käytetään sekä amppeleissa ja ruukuissa köynnöksenä tukeen kasvatettuna. Keijunmekon tummanlilat kukat ovat kellomaisten verholehtien ympäröimät. Keijunmekko kukkii pitkälle syksyyn erittäin runsaasti.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä, Loppukesä, Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Keijunmekko Rhodoctiton atrosanguineus Kekkilä Keijunmekko Rhodochiton atrosanguineus Kekkilä

Reheväkasvuinen keijunmekko on kotoisin Meksikosta. Se on vanhanajan kesäkukka, joka on viime vuosina ansaitusti noussut uuteen suosioon helppohoitoisuutensa ja runsaan kukintansa vuoksi. Kesän aikana keijunmekon versot kasvavat 100-300 cm pitkiksi. Varret ovat hennot. Keijunmekko kiertyy tukeen lehtiruotiensa avulla. Himmeänvihreät, herttamaiset lehdet ovat melko kookkaat. Kukissa on ruusunpunainen, hamemainen verhiö, jonka sisällä on tummanvioletti, suppilomainen, 5-7 cm pitkä teriö. Teriön varistua värikäs verhiö pysyy pitkään koristeellisena. Kukkia on yleensä niin runsaasti, että lehdet ovat kokonaan niiden peitossa. Kasvi kukkii kesäkuusta lokakuuhun. Monikäyttöisenä se sopii amppeliin, säleikköön tai puun runkoa pitkin kiipeämään. Keijunmekko on hallanarka, joten se istutetaan ulos vasta kesäkuun alkupuolella.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Kasvi voi menestyä varjossakin, jos paikka on lämmin ja tuulensuojainen. Varjossa kukinta jää vaatimattomammaksi kuin valoisassa paikassa. Kasvualustan tulee olla tuore, vettä läpäisevä ja runsasravinteinen. Sopiva multa on Kekkilä Kesäkukkamulta. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Keijunmekkoa voi kasvattaa siemenistä. Siemenet kylvetään helmi- huhtikuussa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan. Siemeniä ei peitetä mullalla, vaan kylvöksen päälle laitetaan muovikelmu.  Keijunmekko itää hitaasti. Siemenet itävät noin 15-20 päivässä. Kylvös pidetään kosteana. Kasvaneet taimet koulitaan 1 taimi /ruukku Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan tai Kekkilä Kesäkukkamultaan. Taimet sijoitetaan valoisaan ja viileähköön, 15-20 asteen, kasvupaikkaan. Kasvi  istutetaan ulos kesäkuun alkupuolella, kun hallanvaara on ohi. Taimia voi ostaa myös taimimyymälöistä touko–kesäkuussa.

Kasvia kastellaan kesän aikana säännöllisesti siten, että pintamulta saa kasteluiden välillä hieman kuivahtaa. Kasvia lannoitetaan jokaisella kastelukerralla Kekkilä Kesäkukkaravinteella.

Se on tuuheakasvuinen luonnostaan, mutta pitkiä versoja voi leikata haaromisen edistämiseksi.

Kasvi on usein yksivuotisena kasvatettu monivuotinen köynnös, mutta se voidaan talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa, esimerkikis kuistilla tai varaston ikkunalla.

 

Etsi