Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Keisarinpikarililja

(Kejsarkrona)

Fritillaria imperialis

Keisarinpikarililja

Keisarinpikarililja eli keisarinkruunu on komea, monivuotinen sipulikasvi, joka kukkii toukokuussa. Se kukkii keltaisin, oranssein tai punaisin pikarimaisin kukin ja se on perinteinen sipulikukka suomalaisissa pihoissa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

70-120 cm

Värit:

Punainen Oranssi Keltainen

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Keisarinpikarililja

Keisarinpikarililjan korkeus on 70–120 cm. Varsi on tiheälehtinen, mutta harvenee ylöspäin ja on vähän matkaa kukinnon alapuolelta täysin lehdetön. Varren latvassa on noin 8–20 ylälehden ruusuke, jonka alapuolella sijaitsevat 3–5 nuokkuvaa suurta pikarimaista kukkaa. Kukan väri voi olla keltainen, punainen tai oranssi. Jokaisen kehälehden tyvessä on rauhanen, jossa on mesipisara. Kukan tyvessä on kehä mustia pilkkuja. Sen nuput ovat kylmänarkoja ja paleltuvat herkästi. Keisarinpikarililja sopii istutettavaksi esimerkiksi perennaryhmään tai pensaiden joukkoon.

Keisarinpikarililjan uskotaan karkoittavan myyriä voimakkaan tuoksuisen sipulinsa avulla, jonka takia sitä on käytetty kukka- tai kasvimaassa myyrien karkottajana. Keisarinpikarililja on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Istutusaika on syyskuussa aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan noin 20 cm syvyyteen ja 20–30 cm istutusvälein. Keisarinpikarililja vaatii lämpimän, hyvin ravinteisen ja kalkitun sekä syvämultaisen kasvualustan. Istutuspaikan maata voidaan parantaa Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Kukkasipuliravinteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla.

Keisarinpikarililjat lannoitetaan säännöllisesti keväällä Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Varret leikataan kukinnan jälkeen. Kellastuneet lehdet poistetaan.

Keisarinpikarililjalle annetaan kasvurauha, jollei jouduta siirtämään. Mikäli kukinta loppuu, sipuleita harvennetaan ja maa parannetaan uudelleen Kekkilä Puutarhamullalla sekä Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Etsi