Hyppää sisältöön
Perennat

Keltapäivänlilja

(Gul daglilja)

Hemerocallis lilio-asphodelus

Keltapäivänlilja

Melko voimakkaasti leviävä, mutta sirolta näyttävä keltapäivänlilja on perenna, joka kuuluu kestävimpiin ja vanhimpiin päivänliljoihimme. Sitruunamaisesti tuoksuvat, puhtaan keltaiset kukat aukeavat kesä-heinäkuussa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Keltapäivänlilja

Keltapäivänliljat muodostavat isohkoja, pyöreitä, noin 40cm korkeita lehtimättäitä. Lehdet ovat leveän heinämäiset ja pitkät. Keltapäivänliljan lehdet nousevat maasta varhain keväällä ja kestävät pikkupakkasia. Ruska-aikaan lehdistö on keltaoranssinsävyinen. Kukkavanat kohoavat lehdistön yläpuolelle 90cm korkeudelle. Varsiin avautuu 6-9 kukkaa.

Keltapäivänliljat sopivat perennaryhmiin, vesiaiheiden äärelle ja omiksi ryhmikseen. Keltapäivänlilja on päivänliljojen kestävä peruslaji, josta on jalostettu eri tarhapäivänliljalajikkeita.

Keltapäivänliljat viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla, mutta kukinta on runsainta auringossa. Ne menestyvät kosteassa, runsasmultaisessa ja kalkkipitoisessa maassa. Maan tulee olla läpäisevä, sillä keltapäivänliljat kärsivät talvimärkyydestä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40cm.

Keväisin keltapäivänliljojen juurakoiden ympärille levitetään Kekkilä Puutarhamulta. Kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita loppukesällä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

Kukkavarret poistetaan kukinnon päätyttyä. Kasvusto jaetaan, kun kasvu ja kukinta alkaa heikentyä.

Etsi