Hyppää sisältöön

Perennareseptit: Punainen hehku

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Hehkua perennapenkkiin

Punainen hehku on nimensä mukaan punaisten sävyjen hehkua. Oranssit ja punaisen eri sävyt sisältävät häivähdyksen sinistä tehden lopputuloksesta harmonisen. Punaiset kukat pääsevät oikeuksiinsa suuressa tilassa – niitä tulisi kuitenkin käyttää säästeliäästi juuri tästä syystä.

perennaresepti

Punahattu

Rohdoskasvina tunnettu punahattu, Echinacea purpurea, kukkii syyskesällä pitkään ja näyttävästi suurin lilanpunaisin tai valkoisin mykerökukinnoin. Pystykasvuisen ja jäykkävartisen perennan lehdet ovat tummanvihreitä ja leveitä. Lue lisää punahatusta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 5 kpl
Korkeus: 1.20 m
Leveys: 0.50 m
Kukan väri: Syvä pinkki, valkoinen tai limenvihreä
Lehtien väri: Tummanvihreä
Kukinta: Koko kesäkuu

 

Syyshohdekukka

Syyshohdekukka, Helenium Moerheim Beauty, on kauniimpia myöhään kukkivista ryhmäperennoista. Isot, päivänkakkaramaiset kukat hehkuvat keltaisen, oranssin, punaisen ja ruskeanpunertavan sävyissä. Nopeakasvuinen kasvusto nousee maasta tiheinä kimppuina. Lue lisää syyshohdekukasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Punahtava oranssi, keltainen, punainen
Lehtien väri: Tummanvihreä
Kukinta: Syksy

 

Tarhapäivänlilja

Pitkäikäiset, terveet ja hyvin talvenkestävät tarhapäivänliljat, Hemerocallis sp., ovat perinteisiä perennoja, jotka kasvavat rehevinä monenlaisilla kasvupaikoilla. Ne sopivat perennapenkkiin, vesiaiheiden äärelle, reunuskasviksi ja omaksi suureksi ryhmäkseen. Lue lisää tarhapäivänliljoista Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Keltainen
Lehtien väri: Keskivihreä
Kukinta: Kesästä syksyyn

 

Leimurakkaus / Palavarakkaus

Leimurakkaus, Lychnis x arkwrightii, on kaksivuotinen kasvi, jolla on tummanpunaruskea lehdistö ja loistavan oranssinpunaiset, suuret kukat. Runsaan kylväytymisen ansiosta leimurakkaus säilyy kasvupaikallaan kuten perennat. Lue lisää leimurakkaudesta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 0.90 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Keltainen, oranssi
Lehtien väri: Harmahtavan vihreä
Kukinta: Alkukesästä loppukesään

Komeamaksaruoho

Maksaruohot, Sedum spectabile Brilliant, ovat pystykasvuisia ja korkeahkoja syyskesällä kukkivia perennoja. Kasvusto on tanakkavarsinen ja pensasmainen. Ne kukkivat runsaasti littein ja levein sarjakukinnoin. Lue lisää komeamaksaruohosta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 9 kpl
Korkeus: 0.45 m
Leveys: 0.45 m
Kukan väri: Roosa pinkki, valkoinen
Lehtien väri: Harmahtavan vihreä
Kukinta: Kesästä syksyyn

 

Ukkolaukka

Ukkolaukka ’Purple Sensation’, Allium aflatuense, on sipulikasvi, joka kukkii kesäkuussa voimakkaan purppuranvioletein pallomaisin kukinnoin. Kukinnon läpimitta on 10-15 cm. Ukkolaukat houkuttelevat perhosia luokseen ja ne sopivat kuivakukiksi. Lue lisää ukkolaukasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 20 kpl
Korkeus: 0.75 m
Leveys: 0.25 m
Kukan väri: Purppuranpunainen
Lehtien väri: Keskivihreä
Kukinta: Kesäkuu

 

Tulitulppaani / Tummatulikukka

Pitkäikäisten tuli- eli keisarintulppaanien,Tulipa fosteriana, aikaisin, jo huhtikuun lopussa, avautuvat kukat ovat pitkiä, erittäin suuria ja vienontuoksuisia. Tulitulppaanien kukinta kestää pitkään ja kukat avautuvat kokonaan. Lue lisää tulitulppaanista Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 8 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 0.25 m
Kukan väri: Vahva punainen, oranssi, keltainen, valkoinen
Lehtien väri: Kirkas vihreä
Kukinta: Keskikesä

 

Miten teen Punainen hehku -perennapenkin?

Nämä kasvit on tarkoitettu n 1,5-2 metriä leveälle ja 3- 4 metriä pitkälle alueelle.

Kasvit viihtyvät syvässä ja ravinteikkaassa mullassa ja aurinkoisella kasvupaikalla. Muokkaa maa vähintään 50 cm syvyydeltä ja paranna sitä reilusti uudella mullalla, kuten Kekkilä Puutarhamullalla tai Perenna- ja ruusumullalla. Voit lisätä myös omaa kompostia. Sekoita kaivamaasi kuopaan puolet pohjamaata ja puolet maanparannusmultaa. Voit lisätä mukaan myös Puutarhakalkkia sekä Kevätlannoite PLUS+ – tai Syylannoite PLUS+ -lannoitetta pidemmän ajan ravinnevarastoksi.

Etsi