Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kesätalvio, punatalvio

Catharanthus (Vinca) roseus

Kesätalvio Catharanthus (Vinca) roseus Kekkilä

Kesätalvio, punatalvio eli punakatara on ahkerasti kukkiva huonekasvi, joka sopii erinomaisesti myös kesäkukaksi. Kesätalvio on 20-30 cm korkea, tuuhealehtinen kasvi, joka kukkii runsaasti torvimaisin, yleensä vaaleanpunaisin kukin.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Läpi vuoden

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kesätalvio Catharanthus (Vinca) roseus Kekkilä

Kesätalvion kiiltävät, melko jäykät lehdet sijaitsevat pareittain molemmin puolin vartta ja ovat 5–8 cm pitkiä. Soikeat, nahkamaiset lehdet ovat eksoottiset.

Torvimaisessa kukassa on viisi terälehteä ja se on tyypillisesti läpimitaltaan 2-4 cm. Kukan väri on tavallisesti vaaleanpunainen, mutta myös valko-, puna- ja purppurakukkaisia lajikkeita viljellään. Kukat voivat olla myös kaksivärisiä.

Kesätalvio on kotoisin Madagaskarilta ja se luonnostaan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Kasvi on myrkyllinen. Trooppisena kasvina kesätalvio vaatii runsaasti lämpöä, valoa ja kosteutta..

Kesätalvio kasvaa ja kukkii parhaiten runsaassa valossa ja lämpimässä paikassa (10-25°C).

Kasvualustan tulee olla ilmava ja ravinteikas ja hyvin kosteutta pidättävä. Sopiva multa ulkoistutuksissa on Kekkilä Kesäkukkamulta, jonka sisältämät kastelukiteet helpottavat kesätalvion hoitoa.

Huonekasvit istutetaan Kekkilä Kukkamultaan. Taimet istutetaan 20-30 cm välein.

Kesätalvion tasainen, runsas kastelu saa aikaan tasaisen kukinnan. Kesäaikaan kasvi vaatii lämpimällä kasvupaikalla vettä päivittäin.

Lannoitusta voi kesän ajan antaa jokaisella kastelukerralla Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Kesätalvio viihtyy korkeassa ilmankosteudessa, nauttii sumuttelusta. Kasvia lisätään siemenistä.

 

 

Kesä- eli punatalvio on lääketieteelle merkittävä tutkinnan ja käytön kohde. Kasvista on eristetty kahta alkaloidia, joita käytetään menestyksekkäästi syövän hoidossa.

Etsi