Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Kevätesikko

(Gullviva)

Primula veris

Kekkilä kasvikirjastokevätesikko

Esikko on Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa luonnovaraisenakin kasvava perenna, joka kukkii keltaisin, tuoksuvin ja nuokkuvin pikkukukin. Vahvat kukkavanat nousevat 10cm korkeista lehtiruusukkeista.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-30 cm

Värit:

Keltainen Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kekkilä kasvikirjastokevätesikko

Esikon kasvutapa on mätästävä. Lehdet ovat soikeat, ryppyiset ja nirhalaitaiset. 20-30cm korkeissa kukkavanoissa voi olla jopa 30 kukkaa. Keltaisten latvakukinnoissa olevien kukkien nielussa on punaoransseja pilkkuja. Lajikkeissa on myös oranssikukkaisia muotoja. Se kukkii touko-kesäkuussa.

Kasvi kuuluu kestäviin perinneperennoihin. Se sopii kukkapenkkeihin, kivikkoryhmiin, luonnonmukaisiin puutarhoihin sekä puiden ja pensaiden alustoille.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Myöhemmin kasvukaudella kasvupaikan tulisi jäädä varjoon ainakin osittain, jotta lehtiruusukkeet säilyisivät vihreinä. Kukinnan jälkeen puhjenneet puiden lehdet antavat yleensä hyvän varjon kasvustoille. Sopiva kasvualusta on ilmava ja runsasmultainen, kuten Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 25 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyisin annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

Kevätesikot leviävät hitaasti, joten aluksi niille annetaan kasvurauha. Jatkossa kasvusto kukkii runsaasti, jos tiheiksi kasvaneet lehtiruusukkeet jaetaan n. 5 vuoden välein.

Etsi