Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kirsikkatomaatti

(Körsbärstomat)

Solanum lycopersicum var. cerasiforme

Kirsikkatomaatti Solanum lycopersicum

Kirsikkatomaatin hedelmät ovat pieniä ja makeita ja väriltään punaisia, oransseja tai ruskeanpunaisia. Kirsikkatomaateissa on kasvuvoimaisia, sitomisen vaativia lajikkeita ja matalia ruukkuihin tai amppeleihin sopivia lajikkeita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-200 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kirsikkatomaatti Solanum lycopersicum

Kirsikkatomaattilajikkeita on lukuisia. Ne kaikki vaativat aurinkoisen ja lämpimän kasvupaikan; kasvihuoneen, parvekkeen tai suojaisan seinustan.

Amppelitomaatit ovat matalakasvuisia ja sopivat hyvin amppeliin tai ruukkuun parvekkeelle, viherhuoneeseen tai terassille. Niistä ei tarvitse poistaa varkaita. Riippuviin oksiin tulee paljon noin 2-3 cm kokoisia punaisia hedelmiä. Pensastomaatit ovat matalia ja tiiviskasvuisia. Ne on hyvä tukea avomaalla. Kääpiölajikkeet käyvät myös ruukkuun ja amppeliin.

Kirsikkatomaatit viihtyvät kuohkeassa, voimakkaassa ja syvämultaisessa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Tomaatti- ja chilimulta ja Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Helppo ratkaisu on Kekkilä luonnonmukainen Kasvatussäkki johon taimet istutettaan suoraan. Sitä voi käyttää esimerkiksi parvekkeella ja kasvihuoneessa. Sopiva istutusväli kasvihuoneessa ja avomaalla n. 50 cm:n välein. Kasvualustan syvyys on oltava vähintään 20-30 cm.

Kirsikkatomaatin eri lajikkeita on saatavilla puutarhamyymälöissä keväisin. Taimet voi myös kasvattaa itse siemenistä.

Taimia voi karaista pitämällä niitä lämpiminä päivinä ulkona ja tuomalla yöksi takaisin sisään. Taimet voidaan siirtää lopullisesti ulos aurinkoiselle kasvupaikalle, kun lämpötila on noussut pysyvästi yli kymmenen asteen. Kasvualustan lämpötilan olisi hyvä olla noussut +15 asteeseen. Tätä alhaisemmassa lämpötilassa tomaattien kasvu on kituvaa. Hyvä tomaattihuoneen lämpötila on +20-25 astetta. Huoneen hyvästä tuuletuksesta on huolehdittava kuumina kesäpäivinä.

Tomaatti vaatii valoisan kasvupaikan. Taimia kastellaan runsaasti. Kun taimet istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen, niille voidaan antaa typpipitoista lannoitetta, kuten Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteella tai Kekkilä Kanankakkaa. Myöhemmin lannoitus tehdään noin viikon välein, jotta satokausi jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Taimien tukemisesta on huolehdittava, jotta varret ja painavat tertut eivät katkea. Kukintavaiheessa tomaatteja kannattaa ravistella hieman, jotta ne varmasti pölyttyisivät. ”Varkaat” kannattaa poistaa. Jotta tomaatit ehtisivät syksyllä valmistua, katkaistaan kasvien latvat elokuun alkupuolella. Syksyn viimeiset, vielä raa´at tomaatit kypsyvät myös huoneenlämmössä valoisassa paikassa. Taimet ovat yksivuotisia.

Kirsikkatomaatintaimet esikasvatetaan noin 7-8 viikkoa ennen ulos istutusta. Kirsikkatomaatin siemenet kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan maaliskuussa. Itämisaika on 5-10 vrk.

Taimet koulitaan 3-4 viikon kuluttua kylvöstä omiin ruukkuihinsa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan, jolloin ne istutetaan aiempaa syvempään. Kirsikkatomaatin taimet kasvatetaan valoisassa ja viileässä. Taimet kannattaa koulia vielä toisen kerran suurempaan ruukkuun ja niitä lannoitetaan kasteluveden mukana Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteella. Karaistut taimet istutetaan lämpimään, aurinkoiseen paikkaan.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.