Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kliivia

(Mönjelilja)

Clivia miniata

Kliivia Kekkilä Kliivia, punasarja Clivia miniata

Kliivia eli isopunasarja eli punasarja on kaunis, kiitollinen, vanha huonekasvi. Sillä on pitkät tummanvihreät ja paksut lehdet. Se kasvattaa tukevan ja korkean kukkavarren, jonka päähän avautuu näyttävä, värikäs kukinto.

Korkeus:

50-70 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kliivia Kekkilä Kliivia, punasarja Clivia miniata

Kasvin lehdet kasvavat tiheästi juurakon keskeltä. Lehdet kasvavat kahteen vastakkaiseen suuntaan, nuorilla kasveilla selkeästi, mutta kasvin vanhetessa lehdet alkavat asettua enemmän viuhkamaisesti. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla kapeat, pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäkärkiset. Kasvi  kasvaa noin 50-70 cm korkeaksi. Sen lehden ja kukkavarren maitiaisneste sekä juuret ovat myrkyllisiä.

Kukinnan alkaessa kasvi kasvattaa kukkavarren, jonka päähän kehittyy kaunis, pallomainen kukinto. Nuori kasvi kasvattaa yleensä vain yhden kukkavarren, mutta vanhemmat kasvit voivat kasvattaa useampiakin. Yhdessä kukinnossa voi olla 10-15 kukkaa. Kukat ovat kellomaiset ja väriltään oranssit, keltaiset, punaiset tai kaksiväriset. Kukkien keskeltä on keltaiset heteet. Kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle.

Viihtyy valoisassa paikassa ympäri vuoden ja pärjää melko varjoisassakin, mutta ei tällöin välttämättä kuki. Paahteesta se ei pidä. Kesällä paras lämpötila 17-20°C astetta, talvella levon aikana 10-15°C astetta. Kasvi viihtyy ravinteikkaassa, hiekansekaisessa mullassa. Sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Viherkasvimulta.

Kasvia kastellaan kasvukaudella keväällä ja kesällä säännöllisesti antaen kasvualusta kuivahtaa vain hieman kastelujen välillä. Talvella lokakuusta tammikuuhun kastellaan huomattavasti niukemmin, pitäen lähes kuivana, varsinkin jos kasvi on viileämmässä paikassa. Säännöllinen kastelu aloitetaan uudestaan, kun kukannuput tulevat esiin.

Kun se on aloittanut kasvamisen talvilevon jälkeen maaliskuussa, aloitetaan lannoittaminen Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella. Kasvia lannoitetaan 1-2 kertaa viikossa elokuuhun saakka. Talvella ei lannoiteta.

Kasvin uudelleen kukitus onnistuu huoneenlämmössä. Talvikuukausina narsissikasvien heimoon kuuluva kasvi hyötyy kuitenkin noin 15–18 asteen lämmöstä ja niukasta kastelusta. Jos kukkavarsi jää lehtien lomaan, syynä on korkea lämpötila. Tällöin kliiviaa kastellaan viileällä vedellä.

Kasvi viihtyy ahtaassa ruukussa. Kookkaassa ruukussa lehdistöstä kasvaa kookkaaksi, mutta kliivia ei kuki. Mullan vaihtaminen on tarpeen vain noin neljän vuoden välein. Samalla voi irrottaa sivuversoja uusiksi kasveiksi. Kun tyviversojen annetaan jatkaa kasvuaan kasvin tyvellä, kehittyy kliiviasta vuosien mittaan kookas ja komea huonekasvi.

Se on hyvin herkkä liikuttelulle. Se viihtyy parhaiten vakiintuneissa oloissa ja paikassa jossa se saa olla rauhassa. Kesällä sen voi viedä ulos sopivan suojaisaan paikkaan ja tuoda sisälle juuri ennen yöpakkasia.

Etsi