Hyppää sisältöön
Perennat

Komeamaksaruoho

(Kinesisk kärleksört)

Hylotelephium spectabile (syn. Sedum)

Komeamaksaruoho nupussa Komeamaksaruoho Komeamaksaruoho Sedum matrona

Maksaruohot ovat pystykasvuisia ja korkeahkoja syyskesällä kukkivia perennoja. Kasvusto on tanakkavarsinen ja pensasmainen. Ne kukkivat runsaasti littein ja levein sarjakukinnoin.

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Ruusunpunainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Komeamaksaruoho nupussa Komeamaksaruoho Komeamaksaruoho Sedum matrona

Maksaruohot kasvavat 30-50 cm korkeiksi. Pystyversoiset, selvärajaiset, pallomaiset mättäät leviävät hillitysti. Ne sopivat perenna-, kivikko-, havu- ja pensasryhmiin. Se sopii myös ruukkuihin kausikasviksi.

Sen lehdet ovat paksut ja mehevät. Ne ovat soikeat, harvaan hammaslaitaiset ja vahapintaiset. Lehdet ovat lajikkeesta riippuen harmahtavanvihreät tai voimakkaan tummanpunertavat. Kukat voivat olla vaalean- tai ruusunpunaiset tai valkoiset. Kukinta-aika kestää elokuusta pakkasiin saakka.

’Matrona’- lajikkeella on hyvin rotevat tummanpunaiset versot ja vaaleanroosat kukinnot. ’Herbstfreude’- lajike on koristeellinen koko kesän vaaleansinivihreine versoineen. Kukinnot kehittyvät vaaleanpunavihreistä tummanpunaisiksi.

Viihtyvät aurinkoisilla ja kuivahkoilla kasvupaikoilla. Maaperän tulee olla keskiravinteinen ja läpäisevä. Ne istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 35 cm. Ison kokonsa vuoksi  vaatii syvemmän kasvualustan kuin matalat maksaruohot. Sopiva kasvualustan paksuus on 20-40 cm.

Ne ovat helppohoitoisia ja kestäviä kasveja. Keväisin ne voidaan kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita syksyisin Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

Niitä voidaan lisätä jakamalla tai pistokkaista.

 

 

Erinomainen leikkokukka jo nuppuvaiheessa. Sopii myös kuivakukaksi.

Etsi