Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Koristebataatti

(Sötpotatis)

Ipomoea batata

Koristebataatin Ipomoea batata limenvihreät lehdet Koristebataatin Ipomoea batata kukka

Koristebataatti on helppohoitoinen, yksivuotinen kasvi, jota käytetään kesäkukkayhdistelmissä sen koristeellisten ja värikkäiden lehtien vuoksi. Lehtien väri vaihtelee lajikkeen mukaan kellanvihreästä tumman purppuraiseen.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

Halk. 30 - 50 cm

Värit:

Limenvihreä Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Koristebataatin Ipomoea batata limenvihreät lehdet Koristebataatin Ipomoea batata kukka

Reheväkasvuisesta koristebataatista löytyy runsas lajikekirjo. Lehdet voivat olla suuria, herttamaisia tai liuskalehtisiä. Värit vaihtelevat limenvihreästä raikkaan ruohonvihreisiin ja tummanpunaisiin, lähes mustanpuhuviin sävyihin. Koristebataatti korostaa hienosti muiden kesäkukkien värejä. Se on itsekseenkin näyttävä ruukkukasvi. Yksivuotisiksi kesäkukiksi myydyt koristebataatit ovat samaa lajia kuin ruokakaupoissa mukuloina myytävät bataatit, mutta koristebataatin jalostuksessa on pyritty mahdollisimman koristeellisiin lehtiin.

Koristebataatti kasvaa suikertavasti tai köynnöstävästi, joten sen voi sitoa tukeen, jos haluaa ylöspäin kasvavan bataatin. Tukematta se muodostaa hieman riippuvaa kasvustoa ja sopii hyvin esimerkiksi ruukun reunuskasviksi ja amppeleihin. Kasvin versot kasvavat 30-50 cm pitkiksi.

Koristebataatti pitää lämmöstä ja se onkin parhaimmillaan aurinkoisilla ja paahteisilla paikoilla. Kasvi menestyy puolivarjossakin suojaisalla kasvupaikalla. Bataatti viihtyy parhaiten noin 24 asteen keskilämpötilassa, eikä pidä alle 10 asteen lämpötiloista. Koristebataatti kestää hyvin sadetta. Reheväkasvuisena se pitää runsasravinteisesta ja -multaisesta kasvualustasta. Hyvä, ilmava kasvualusta koristebataatille on Kekkilä Kesäkukkamulta. Koristebataatit istutetaan 30 cm välein.

Tasainen kastelu ja lannoitus jokaisella kastelukerralla Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella takaavat rehevän kasvuston koko kasvukaudeksi.

Koristebataatit ovat hallanarkoja, joten niitä kannattaa suojata keväällä harsoilla, jos hallanvaara uhkaa.

Koristebataatti ei tuota syötäviä juurimukuloita, mutta mukulat voi talvettaa ruukkuun istutettuna viileässä, mutta yli +10-asteisessa talvetustilassa ja hyötää kasvuun seuraavana keväänä.

Etsi