Hyppää sisältöön

Väritä kesäsi kukilla – Värien ilotulitusta

Sommittele kesäkukilla tunnelmia – Värien ystävä maalaa kesänsä rohkeasti punaiseksi, oranssiksi ja limenvhreäksi tummia sävyjä unohtamatta.

Värien ilotulitusta

Komeat lehtikasvit ja pirteän keltaiset, punaiset ja oranssit sävyt ovat värikylläisen eksoottisen ilmeen kulmakiviä! Sävytä lehtiä kukkien värien kanssa ja kokoa yhteen voimakkaita lähivärejä. Mukaan värien ilotulitusta luomaan sopivat myös värikäslehtiset pensaat kuten japaninvaahtera, Acer japonicum.

värien ilotulitusta kesäkukilla

Vastaväreillä saat luotua dramaattisemman vaikutelman.

Värikkäitä kasveja

 • Lamoapila, Trifolium repens on tutun valkoapilan värikäslehtinen muoto. Kasvutapa on rönsyilevä ja runsas, ja se sopii ruukkujen reunoille valuvaksi kasviksi.
 • Isokirjopeippi, Solenostemon scutellarioides on monelle tutumpi nimillä värinokkonen. Saatavilla runsaasti eri lajikkeita mitä hienoimman värisillä lehdillä. Pohjolan pitkien kesäpäivien ansiosta kirjopeipit kukkivat sinisin kukkatertuin. Tätä voi vähentää latvomalla.
 • Reheväkasvuinen koristebataatti, Ipomoea batata pitää lämmöstä ja lannoittamisessa. Lajikkeita löytyy lukuisia, esim. tumman purppurainen, liuskalehtinen ’Sweet Caroline Purple’ ja kellanvihreä, sydänlehtinen ’Sweet Heart Light Green’.
 • Kesäkaulus on pirteän keltainen kasvi, jota löytyy satumasiesti hyvin varustelluista myymälöistä. Saman tyyppinen kesäkukka on esimerkiksi keltainen huovinkukka.
 • Mustasilmäsusanna, Thunbergia alata on parhaimmillaan suojaisella kasvupaikalla, kuten katetuilla parvekkeilla.
 • Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiotaherättävän komeakukkainen kesäkukka.
 • Riippapelargonit, tässä punainen Pelargonium Calliope-lajike, ovat näyttäviä ja kestäviä. Siirrä kasvi amppelista isoon ruukkuun, niin saat heti valmista.
 • Erilaiset sarat, kuten vihreä elefanttiheinä tai kaunis pronssisara tai kuparisara täydentävät istutuksia.
lamoapila kesäkukka

Lamoapila, Trifolium repens

isokirjopeippi kesäkukka

Isokirjopeippi, Solenostemon scutellarioides

isokirjopeippi kesäkukka

Isokirjopeippi, Solenostemon scutellarioides

värien ilotulitusta kesäkaulus

Kesäkaulus

Koristeheinillä kontrastia

Koristeheinistä erilaiset saratCarex ovat sopivia ruukkuistutuksiin. Samoin keltalehtinen suikeroalpi, Lysimachia nummularia ’Aurea’

Leikittele lehtien väreillä ja muodoilla, sillä niissä on mistä valita: on punaisen eri sävyjä, limenvihreää tai monenkirjavaa. On pieniä pitsilehtiä ja suuria sormilehtisiä tai soikeita, pitkiä ja kapeita. Toisissa on kiiltävä pinta, toisissa pehmoinen ja matta.

koristeheinä istutuksissa

koristeheinät kukkaistutuksissa

Sommitteluvinkkejä

Kun valitset vain samantyyppisen värimaailman ja lehtikasvien sävyiksi vastavärejä, lopputuloksista tulee värikäs, mutta silti tasapainoinen. Värien leikki luo yhtenäisen ilmeen vaikka kasvilajeja olisi runsaamminkin. Myös ruukkujen yhtenäisellä värimaailmalla tähän pystyy vaikuttamaan, kokonaisuus on mielenkiintoisempi jos kaikki eivät ole samanlaisia.

Yhdistele kesäkukkiin heiniä ja muita kasveja, jotka eivät kuki vaan koreilevat pelkillä lehdillään. Ne rauhoittavat sommitelmaa ja tuovat esiin muiden kasvien parhaita puolia.

mustasilmäsusanna kesäkukka

Mustasilmäsusanna, Thunbergia alata

värien ilotulitusta tsinnia kesäkukka

Tsinnia, Zinnia elegans

värien ilotulitusta riippapelargonia

Riippapelargonit, tässä punainen Pelargonium Calliope-lajike

Aurinkoon vai varjoon?

Kannattaa varmistaa, että valitut kasvit viihtyvät paikan kasvuolosuhteissa, oli se sitten aurinkoinen tai hieman varjoisempi.

Ruukkujen paikkojen päättäminen auttaa näkemään, millaisissa oloissa viihtyviä kasveja lähtee myymälästä etsimään: Varjoisalle paikalle ei kannata istuttaa valoisan paikan kasveja tai toisinpäin. Lasitetun parvekkeen paahteessa pärjäävät aivan eri lajit kuin portailla talon varjossa.

Kesäkukat kasvavat nopeasti ja käyttävät runsaasti vettä ja ravinteita.

Miksi valita Kekkilän Kesäkukkamulta?

 1. Kesäkukkamulta on suunniteltu kesäkukkaistutusten hoitoa helpottamaan. Erikoismullan resepti on pitkän tuotekehityksen tulosta.
 2. Kevytrakenteinen ja ilmava Kesäkukkamulta sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja pitkävaikutteista lannoitetta turvaamaan kasvua koko kesän ajaksi.
 3. Kastelukiteet vapauttavat vettä hitaasti kasvien käyttöön ja pidentävät siten niiden kasteluväliä. Kiteet ovat myrkyttömiä ja luonnollisesti hajoavia.
 4. Mullan pitkävaikutteinen lannoite takaa tasaisen peruskasvun. Ravinteet ovat hidasliukoisessa muodossa ja ne vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen kosteuden ja lämpötilan vaikutuksesta.
 5. Jos haluat varmista runsaan kukinnan ja rehevän kasvun, kannattaa joka kastelukerralla tai 1-2 krt viikossa käyttää Kesäkukkaravinnetta.

Etsi