Hyppää sisältöön
Koristepuut

Koristeomenapuu

(Vildapel)

Malus

Koristeomenapuut on kauneimpia koristepuitamme, joilla on runsaan kukinnan ohella värikäs lehdistö. Lehdet ovat keväällä punertavia, myöhemmin vihreämpiä. Koristeomenapuu kukkii kesäkuussa runsain punaisin tai valkoisin kukin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-III(IV-VII)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Koristeomenapuut ovat Suomessa yksi kauneimpia kukkivia puita. Puu on näyttävä myös kukinnan jälkeen, koska lehdistö on usein kaunis ja pienet hedelmät koristeellisen värikkäät. Koristeomenapuu voidaan yhdistää koristepensaiden kanssa. Se on hyvä vaihtoehto esim. pienen pihan paraatipaikalle, johon halutaan koristeellinen, kukkiva puu. Se on myös erinomainen ja kaunis pölyttäjä muille omenalajikkeille.

Puissa on paljon lajikkeita, myös Pohjois-Suomessa menestyviä. Alkuperänsä perusteella ja lajikkeesta riippuen Suomessa menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-III(IV-VII). Hyväntuoksuiset, valkoiset tai roosat kukat puhkeavat touko-kesäkuun vaihteessa. Hedelmät ovat pienehköjä ja syöntikelpoisia, maku vaihtelee lajikkeittain. Puut kasvavat 2-4 metriä korkeiksi.

Viihtyvät valoisalla kasvupaikalla, joka takaa runsaan kukinnan ja hedelmäsadon. Ne suosivat vettä läpäisevää, syvämultaista, kalkittua maata. Istutuskuoppa saa olla 1 metriä syvä ja leveä. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväliä jätetään 4 metriä.

Puut ovat helppohoitoisempia kuin tarhaomenapuut.

Keväisin kasvualusta kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyllä se voidaan lannoittaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Ne eivät tarvitse säännöllistä leikkausta. Puita leikataan vain tarvittaessa ja silloinkin harventamalla. Vanhimmat, heikkokuntoisimmat ja huonokulmaiset oksat ja kilpalatvat poistetaan. Leikkaukset tehdään varhaiskeväällä ja aina tappeja jättämättä.

Nuoret puut täytyy suojata myyriä ja jäniksiä vastaan runkosuojin ja verkoin.

Koristeomenapuun hedelmät ovat käyttökelpoisia mehuissa ja soseissa. Ne ovat myös kaunis lisä loppukesän leikkokukka-asetelmissa ja kransseissa.

Etsi