Hyppää sisältöön
Köynnökset

Köynnösruusu ’New Dawn’

(Ros ’New Dawn’)

Rosa ’New Dawn’

Köynnösruusu Rosa ’New Dawn’ Kekkilä

’New Dawn’ on vanha, suosittu pitkään kukkiva köynnösruusu. Sen omenaiselle tuoksuvat kukat ovat hennon vaaleanruusunpunaiset, suuret ja kerrotut. Kukinnan jatkuessa ruusunkukat haalistuvat lopulta lähes valkoisiksi. Ruusun lehdistö on tummanvihreä ja kiiltävä.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Köynnösruusu Rosa ’New Dawn’ Kekkilä

Köynnösruusu ’New Dawn’ kasvattaa 2-3 metriä pitkät versot. Versot kiinnittyvät tukeen isoilla, terävillä piikeillään, minkä lisäksi niitä sidotaan tukeen. ’New Dawn’ kukkii saman kesän versoilla pitkään, heinäkuusta myöhäissyksyyn. Se on ns. kukintaansa uusiva köynnösruusu. ’New Dawn’ menestyy talvisuojattuna kasvuvyöhykkeillä I-III.

Tarvitsevat runsaasti valoa ja lämpöä. Kasvupaikka ei kuitenkaan saa olla paahteinen, sillä kuivuus haittaa ruusujen kasvua. Kevyt varjo ja riittävä kosteus saa ’New Dawn’in kukkimaan ja pitää kasvin terveenä.

Salaojituksesta huolehditaan, sillä ruusu ei pidä märkyydestä. Kasvualusta tulee olla runsasmultainen ja ainakin 60 cm paksu. Mullaksi valitaan Kekkilä Perenna- ja ruusumulta.  Kevät on paras aika istuttamiselle. Taimi istutetaan jalonnuskohta 15-20 cm syvyyteen, 1–1,5 metrin välein. Vahvat versot lyhennetään 6-10 silmun yläpuolelta, mitä ohuempi verso, sitä lyhemmäksi se leikataan. Kastelusta on huolehdittava, aluksi 10 litraa vettä/taimi/viikko.

 

Keväällä ’New Dawn’ista poistetaan kuivat, heikot ja vahingoittuneet versot. Vahvoista pääversoista lähtevät sivuversot lyhennetään noin 10 cm mittaisiksi, niistä kasvaa uusia versoja.

Parin-kolmen vuoden päästä istutuksesta aletaan poistaa vuosittain vanhimpia versoja, näin saadaan uusille versoille tilaa.

Keväällä kasvuunlähdön aikaan köynnösruusua voi suihkutella tai peitellä taimi harsolla, tämä edistää silmujen kasvuunlähtöä. Keväällä ’New Dawn’ kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla tai Kekkilä Kanankakalla.

Köynnösruusut tarvitsevat paljon ravinteita nuppujen muodostamiseen ja runsaaseen kukintaan, joten köynnösruusua ylläpitolannoitetaan Kekkilä Ruusulannoitteella.

Kuumina ja kuivina kausina kastelusta pidetään erityistä huolta säännöllisesti. Heinä-elokuussa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite Plussalla talvehtimisen parantamiseksi. Maan jäädyttyä ruusun tyvelle levitetään vettä hylkivää Kekkilä Talvisuojaa ja havuja. Talvisuojaus on ehdottoman tarpeellinen köynnösruusuille.

Keväällä ’New Dawn’ista poistetaan kuivat, heikot ja vahingoittuneet versot.

Vahvoista pääversoista lähtevät sivuversot lyhennetään noin 10 cm mittaisiksi, niistä kasvaa uusia versoja.

Parin-kolmen vuoden päästä istutuksesta aletaan poistaa vuosittain vanhimpia versoja, näin saadaan uusille versoille tilaa.

Keväällä kasvuunlähdön aikaan voi suihkutella tai peitellä taimi harsolla, tämä edistää silmujen kasvuunlähtöä.

 

Etsi