Hyppää sisältöön
Perennat

Kultatyräkki

(Gulltörel)

Euphorbia polychroma

Kultatyräkki Euphorbia polychroma

Kultatyräkki on kaunis, tuuheaksi mättääksi kasvava perenna. Se kukkii pitkään toukokuusta kesäkuulle sarjamaisin kukinnoin, joissa on loistavankeltaiset ylälehdet. Pyöreä kasvusto on kaunis myös kukinnan jälkeen, ja syysväristä tulee upean oranssinpunainen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-60 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kultatyräkki Euphorbia polychroma

Tyräkki kasvaa 30-60 cm korkeaksi. Varret ovat punertavat ja haarattomat. Sinertävät vaaleanvihreät lehdet ovat nukkaisia ja suikean muotoisia.

Kukat ovat melko huomaamattomia, mutta niitä ympäröi leveät kirkkaankeltaiset suojuslehdet, jotka säilyttävät värinsä kesäkuulle asti. Kasvusto leviää hillitysti. Lisäksi laji siementää jonkin verran.

Se on helppohoitoinen ja kestävä. Se sopii perennapenkkeihin ja suuriin kivikkoryhmiin. Katkenneista versoista tihkuva maitiaisneste voi ärsyttää ihoa, joten kasvia käsitellessä kannattaa käyttää suojakäsineitä.

Viihtyy auringossa tai lievässä varjossa.

Kasvualusta saa olla kuiva tai tuore, keskiravinteinen ja kalkkipitoinen. Hiekkapitoisuus takaa läpäisevyyden, jota kultatyräkki vaatii kunnon talvehtimiseen.

Mullaksi sopii Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa, kuten Kekkilä Leikkihiekkaa. Istutusväli on 35-40 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Se leikataan alas jo syksyllä, jotta kasvuunlähtö ja kukinta pääsee alkamaan mahdollisimman varhain.

Perenna jaetaan elokuussa. Varhaisen kukinnan vuoksi keväällä ei kasvia jaeta. Kasvu nopeutuu parin kolmen vuoden päästä jakamisesta. Perenna vaatii kasvurauhan, joten sen ylimääräistä siirtelyä vältetään.

Etsi