Hyppää sisältöön

Perennareseptit: Kuulas varjo

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Varjon ihastuttaja

Varjon rakastajat nauttivat nimensä mukaan paikasta, jonne auringon säteet eivät juuri koskaan ulotu. Valkoisen, punaisen ja sinisen eri sävyillä leikittelevän kokonaisuuden teemana on kasvien lehvistöt, jotka muodoillaan ja väreillään kiinnostavat katselijaa.

Saksankurjenmiekka

Saksankurjenmiekka, Iris germanica, on kestävä perinnelaji, joka kukkii upeasti tuoksuvin suurin kukin. Perenna on kukinnan jälkeenkin näyttävä miekkamaisten, sinertävien ja leveiden lehtiensä ansiosta. Juurakko on vaalea, paksu ja maanmyötäinen. Lue lisää saksankurjenmiekasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 9 kpl
Korkeus: 0.90 m
Leveys: 0.30 m
Kukan väri: Vaalean lila, keltainen, punainen, oranssi, vaaleanpunainen, valkoinen
Lehtien väri: Tummanvihreä
Kukinta: Keskikesä

 

Tarhakalliokielo

Tarhakalliokielo, Polygonatum odoratum Variagatum, kasvaa kauniin kaartuvin, 60-90 cm pitkin versoin ylvääksi varjon kasvustoksi. Raikkaanvihreät, alapuolelta sinivihreät lehdet kasvavat varressa kärkiosassa pareittain. Kellomaiset, nuokkuvat kukat ovat valkovihreitä. Lue lisää tarhakalliokielosta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 9 kpl
Korkeus: 0.60 m
Leveys: 0.30 m
Kukan väri: Kermanvalkoinen
Lehtien väri: Vihreä, jossa valkoisia pisaroita
Kukinta: Loppukevät

 

Japaninkuunlilja /Tummakuunlilja

Heleänvihreä- ja kapealehtinen, sirokasvuinen lehtiperenna japaninkuunlilja, Hosta lancifolia, sopii perennaryhmiin ja reunuskasviksi puolivarjoisalle kasvupaikalle. Vaaleanvioletit, sirot kukkaversot kohoavat korkealle lehtien yläpuolelle elo-syyskuussa. Lue lisää japaninkuunliljasta Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 0.50 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Sinipunainen
Lehtien väri: Keskivihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Rotkolemmikki / Kapealehti-imikkä

Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla, on helppohoitoinen ja pitkäikäinen maanpeittoperenna puutarhan varjoisille ja puolivarjoisille kasvupaikoille. Se kukkii loistavansinisin, pienin lemmikkimäisin kukin touko-kesäkuussa. Lehdet ovat herttamaiset ja raikkaanvihreät. Lue lisää rotkolemmikistä Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 11 kpl
Korkeus: 0.50 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Sininen
Lehden väri: Hopeanvihreä
Kukinta: Kevät

 

Jalokuunlilja / Tarhakuunlilja

Jalokuunliljat, Hosta, ovat lehtiperennoja, jotka ovat monikertaisten risteysten tuloksena syntyneitä erilaisia kuunliljalajikkeita. Jalokuunliljoissa on sekä yksivärisiä että kirjavia lajikkeita, sekä auringossa että varjossa viihtyviä lajikkeita. Lue lisää jalokuunliljoista Kekkilän Kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.0 m
Leveys: 1.0 m
Kukan väri: Lila
Lehden väri: Valko-vihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Miten teen Kuulas varjo -perennapenkin?

Nämä kasvit on tarkoitettu n 1,8-2 metriä leveälle ja 3- 4 metriä pitkälle alueelle. Kuunliljat ja muut reseptin lajikkeet viihtyvät ravinteikkaassa mullassa ja puolivarjoisella kasvupaikalla.

Muokkaa maa vähintään 50 cm syvyydeltä ja paranna sitä reilusti uudella mullalla, kuten Kekkilän Puutarhamullalla tai  Perenna- ja ruusumullalla. Voit lisätä myös omaa kompostia. Sekoita kaivamaasi kuopaan puolet pohjamaata ja puolet maanparannusmultaa. Voit lisätä mukaan myös Puutarhakalkkia sekä Kevätlannoite PLUS+ – tai Syylannoite PLUS+ -lannoitetta pidemmän ajan ravinnevarastoksi.

Etsi