Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Lehtisalaatit

(Sallat)

Lactuca sativa

Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Salaattikerä Lehtisalaatti Lollorosso Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti

Lehtisalaatit ovat vihanneksia, jotka kasvattavat lehtiruusukkeen. Lehden muoto ja väri vaihtelevat lajikkeittain vihreästä punertaviin, aaltoilevista ripsureunaisiin. Lehtisalaatteihin kuuluvat myös keräsalaatit.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-30 cm

Värit:

Limenvihreä Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Salaattikerä Lehtisalaatti Lollorosso Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti

Lehtisalaattilajikkeita on paljon. Tavallisen pehmeälehtisen, vihreän lehtisalaatin lisäksi viljellään esimerkiksi punaisia ja vihreitä tammenlehtisalaattilajikkeita, rapealehtisiä jääsalaatteja, löysän kerän muodostavia pehmeitä keräsalaatteja, rapealehtisiä jäävuori-keräsalaattia sekä ruusukkeena että keränä kasvavaa bataviasalaattia.

Ruusukkeena kasvava lehtisalaatti on helpoin ja nopein kotipuutarhassa viljeltävä lajike. Lehtisalaatista saa satoa 4-6 viikossa. Keräsalaatit kasvattavat kiinteän tai löyhän kerän, joka korjataan kokonaisena. Keräsalaatteja on pehmeä ja rapealehtisiä. Ne valmistuvat sadonkorjattavaksi 8-10:ssä viikossa.

Lehtisalaatit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla, paahdetta ne eivät kestä. Kasvualusta saa olla hiekkapitoinen, multava ja vettä pidättävä maa. Sopiva multa on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Lehtisalaatin istutusväli on 5-10 cm, keräsalaateilla 20-40 cm. Lehtisalaattia voi viljellä myös ruukuissa, jolloin kasvualustana voi käyttää esimerkiksi miedosti lannoitettua Kekkilä Kylvö- ja taimimultaa.

Keräsalaatin taimia voi esikasvattaa 2-3 viikkoa huhti-toukokuussa. Sekä lehti- että keräsalaatit kylvetään avomaalle huhti-toukokuussa, kun maan lämpötila on yli +4 astetta. Salaatti kasvaa parhaiten viileässä. Nopeakasvuisinta lehtisalaattia kannattaa kylvää muutaman viikon välein, jotta satokausi jatkuu koko kesän.

Ennen kylvöä tai istuttamista salaattimaa parannetaan Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella.

Lehtisalaatteja kastellaan tasaisesti, jotta ne eivät kitkeröidy ja kuki.

Lehtisalaatin satoa kerätään lehdittäin ja leikataan säästäen kasvupiste, jotta satoa saadaan pidempään. Keräsalaatin varsi leikataan poikki ulommaisten lehtien sisältä, jotta kerä säilyy puhtaana.

Etsi