Hyppää sisältöön
Perennat

Lehtokielo

(Storrams)

Convallaria majalis

Kielo Convallaria majalis Lehtokielo Convallaria majalis

Lehtokielo on Suomessa luonnonvaraisenakin kasvava varjon perenna. Sen varret kasvavat kauniisti kaareutuen 30-80 cm korkeuteen ja lehdet kohoavat kaaren ylle. Pienet, valkovihreät torvikukat ovat 2-5 kukan kimppuina.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Varjo

Korkeus:

30-80 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kielo Convallaria majalis Lehtokielo Convallaria majalis

Kasvi on monivuotinen ruohokasvi, jolla on tanakka ja haarova juurakko. Varsi on haaraton, tyveltä pysty. Lehdet ovat tummanvihreitä, ruodittomia ja sijaitsevat vuoroittain kahdessa rivissä. Touko-kesäkuussa avautuvat kellomaiset kukat kasvavat nuokkuvina lehtihangoista. Syksyllä kypsyvät, melko kookkaat marjat ovat sinimustia ja myrkyllisiä.

Se on kestävä perenna. Kasvusto laajenee maanalaisen juurakon kasvaessa laajuutta ja päätesilmuista nousevat keväällä uudet versot. Kasvi onkin tyylikkäimmillään isona kasvustona.

Luonnonvarainen ja sitä yleisempi, mutta kooltaan pienempi kalliokielo ovat risteytyneet ja syntynyttä tarhakalliokieloa kasvatetaan varjopaikoilla puutarhoissa. Kuten usein risteymät, tämäkin kasvaa molempia kantavanhempiaan kookkaammaksi.

Viihtyy puolivarjoisella ja varjoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla keski- tai runsasravinteinen, tuore, multava ja kalkittu. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.

Keväisin sen juurakolle levitetään Kekkilä Puutarhamultaa ja kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Kuivina kausina se kastellaan. Kasvia voidaan lisätä jakamalla.

 

Etsi