Hyppää sisältöön
Perennat

Lehtokielo

(Storrams)

Convallaria majalis

Kielo Convallaria majalis Lehtokielo Convallaria majalis

Lehtokielo on Suomessa luonnonvaraisenakin kasvava varjon perenna. Sen varret kasvavat kauniisti kaareutuen 30-80 cm korkeuteen ja lehdet kohoavat kaaren ylle. Pienet, valkovihreät torvikukat ovat 2-5 kukan kimppuina.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Varjo

Korkeus:

30-80 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kielo Convallaria majalis Lehtokielo Convallaria majalis

Lehtikielo on monivuotinen ruohokasvi, jolla on tanakka ja haarova juurakko. Varsi on haaraton, tyveltä pysty. Lehdet ovat tummanvihreitä, ruodittomia ja sijaitsevat vuoroittain kahdessa rivissä. Touko-kesäkuussa avautuvat kellomaiset kukat kasvavat nuokkuvina lehtihangoista. Syksyllä kypsyvät, melko kookkaat marjat ovat sinimustia ja myrkyllisiä.

Kielo on kestävä perenna. Kasvusto laajenee maanalaisen juurakon kasvaessa laajuutta ja päätesilmuista nousevat keväällä uudet versot. Kasvi onkin tyylikkäimmillään isona kasvustona.

Lehtokielo sekä yleisempi luonnonvarainen, mutta kooltaan pienempi, kalliokielo ovat risteytyneet ja syntynyttä tarhakalliokieloa kasvatetaan varjopaikoilla puutarhoissa. Kuten usein risteymät, tämäkin kasvaa molempia kantavanhempiaan kookkaammaksi.

Viihtyy puolivarjoisella ja varjoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla keski- tai runsasravinteinen, tuore, multava ja kalkittu. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.

Keväisin sen juurakolle levitetään Kekkilä Puutarhamultaa ja kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kuivina kausina se kastellaan. Kasvia voidaan lisätä jakamalla.

 

Kansalliskukkamme kielon juurakoiden hyötäminen kukkaan on vanha jouluperinne. Kukinta alkaa noin neljän viikon kuluttua, olosuhteista riippuen.

  1.  Nosta juurakot maasta syksyllä, kun lehdet ovat kuihtuneet. Toimi hellävaroen silmuja vahingoittamatta. Säilytä viileässä, ja riittäävän kosteassa ennen istuttamista.
  2. Puhdista juurakot ja jaottele ne niin, että kussakin on vain yksi kukkasilmu. Kukkasilmun tunnistat siitä, että se on pulleampi kuin suippo lehtisilmu. Juurakot ovat myrkyllisiä, joten käytä suojakäsineitä.
  3. Liota juurakoita 36 asteisessa vedessä 12 tunnin ajan. Ylläpidä lämpöä esim. lämpöpatterilla. Lämpökäsittely nopeuttaa kehitystä ja kylmenneen veden voikin vaihtaa tarvittaessa muutamia kertoja.
  4. Istuta juurakot hiekkapitoiseen multaan, kuten Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan niin, että silmut jäävät juuri ja juuri multapinnan yläpuolelle. Ruukkuun tulee muutama juurakko.
  5. Istuttamisen jälkeen, peitä kielot rei’itetyllä kelmulla ja aseta huoneenlämpöön valoisalle paikalle. Älä päästä multaa kuivumaan. Jotta kaunis kukinta kestää kauan, säilytä kukkivia kieloja öisin viileässä.

Kielon juurakoiden keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kerää niitä joko omalta pihalta tai maanomistajan luvalla tai osta puutarhamyymälästä.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.