Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Liljakukkainen tulppaani

(Tulpan)

Tulipa

Liljakukkainen tulppaani Tulipa

Liljatulppaanin kukat ovat nimensä mukaisesti liljan muotoisia. Ne ovat usein korkeita ja siroja tulppaanilajikkeita. Kukat ovat pitkät ja hoikat ja suipot terälehdet taipuvat hiukan taaksepäin. Liljatulppaanien kukinta kestää pitkään.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Ruusunpunainen Sininen Valkoinen Keltainen

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Liljakukkainen tulppaani Tulipa

Liljatulppaanilajikkeita on lukuisia erivärisiä. Ne ovat joko yksivärisiä tai usein joko terälehtien reunoilta tai keskeltä raidallisesti värittyneitä. Kukan pituus voi olla jopa 10 cm. Liljatulppaanien varren korkeus vaihtelee lajikkeen mukaan 30-50 cm. Liljatulppaanit sopivat omaksi ryhmäkseen esimerkiksi perennaistutusten ja muiden sipulikukkien lomaan. Kukinta alkaa myöhään ja kestää kauan. Liljatulppaanit kukkivat touko-kesäkuussa. Lajikkeita ovat esimerkiksi oranssi ’Ballerina’ ja punainen ’Aladdin’.

Liljatulppaanit viihtyvät sekä aurinkoisella että puolivarjoisalla paikalla. Varjoisemmassa paikassa kukinta alkaa myöhemmin, mutta kestää kauemmin. Liljatulppaanit viihtyvät hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa maassa. Sopiva multa istutukseen ja maanparannukseen on Puutarhamulta. Savimaata voi parantaa Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhaturpeella ja Kekkilä Leikkihiekalla. Tulppaanililjan sipulit istutetaan 10 cm syvyyteen, 10-20 cm välein. Jotta kukan muoto pääsee oikeuksiinsa, liljatulppaanit kannattaa istuttaa harvakseltaan. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi sipuleiden tulisi istutuksen jälkeen saada 2-3 viikon ajan kehittää juuria ennen maan routaantumista.

Istutuksen yhteydessä istutuspaikan maata lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Keväisin tulppaanikasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella, kun lehdet alkavat nousta maasta.

Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois, mutta lehtien annetaan lakastua rauhassa, sillä ravinteet varastoituvat sipuliin lehtien kautta. Tulppaanit voidaan talvettaa joko maassa tai nostamalla ne kukinnan jälkeen ylös ja säilyttämällä kuivassa turpeessa kesän yli. Uudelleenistutus tehdään syksyllä.

Hieno leikkokukka

Etsi