Hyppää sisältöön
Koristepuut

Loimaankoivu

(Fransbjörk)

Betula pendula f. crispa

Loimaankoivu Betula pendula f. crispa Kekkilä

Loimaankoivu on rauduskoivun liuskalehtinen muoto. Sen lehdet ovat pienempiä kuin tavallisen rauduskoivun lehdet. Loimaankoivun lehden liuskat ovat kapeat, pitkät, sahalaitaiset ja eteenpäin osoittavat. Lehtien pisimmät kärjet ovat usein hieman kiertyneitä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

1000-1500 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-V(VI)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Loimaankoivu Betula pendula f. crispa Kekkilä

Loimaankoivu on Suomessa saanut nimensä Loimaalla kasvavasta yksilöstä. Luontaisena loimaankoivua tavataan harvinaisena Etelä-Suomessa.

Loimaankoivu jää hieman pienemmäksi kuin tavallinen rauduskoivu; se kasvaa 10-15 metriä korkeaksi. Runko on muhkuraton, latvus melko kapea ja vanhan puun oksien kärjet riippuvat. Se kukkii kuten rauduskoivukin, riippuvat keltaiset hedenorkot avautuvat toukokuussa lehtien puhjettua. Loimaankoivu sopii yksittäispuuksi tai puuryhmiin, kujanteisiin ja puistoihin. Loimaankoivu menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V(VI).

Viihtyy aurinkoisella paikalla. Runsaassa valossa latvus pysyy kauniina. Puu kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanhana se varistaa oksia herkemmin. Kasvualusta saa olla kuiva tai tuore ja keskiravinteinen. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen ja vie veden ja ravinteet pienemmiltä kasveilta, jollei niitä ole suojattu juurimatolla.

Koivu ei siedä maantäyttöä juuristoalueella. Istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 5 metriä.

 

Loimaankoivu ei kaipaa juurikaan hoitoa. Istutettaessa se tuetaan ja tuet poistetaan rungon vahvistuttua.

Keväisin koivua voi kalkita miedosti Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa kevyesti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Koivuja leikataan mahdollisimman vähän, lähinnä kuolleita oksia poistetaan. Leikkaus tehdään mieluiten elokuussa, sillä puulla on runsas mahlavuoto kevättalvella ja keväällä.

 

Etsi