Hyppää sisältöön
Perennat

Lyhtykoiso

(Judekörs)

Physalis alkekengi

Lyhtykoiso

Lyhtykoiso on perenna, jota kutsutaan myös lyhtykukaksi ja juutalaiskirsikaksi. Kasvin marjoja ympäröivä, paperilyhtymäinen verhiö muuttuu syksyisin elo-syyskuussa oranssinväriseksi. Sen nahkeat lehdet suuria ja soikeita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-80 cm

Värit:

Oranssi Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lyhtykoiso

Lyhtykoiso kasvaa 50-80 cm korkeaksi kasviksi. Kasvutapa on rehevähkö ja hieman harottava. Lyhtykoiso leviää voimakkaasti maarönsyillä. Kasvutapansa ja leviämisensä vuoksi se kannattaa sijoittaa perennapenkissä taustakasviksi.

Heinäkuussa avautuvat pienet, valkoiset kukat, jotka muistuttavat perunan kukkaa. Kukinnan jälkeen marjojen suojaksi kehittyvät ensin vihreät siemenkodat, jotka saavat värinsä syksyn edetessä. Oranssi, kirsikkamainen marja on täysin kypsänä syötävä, raakana se sisältää myrkyllistä solaniinia. Lyhtykoiso on kestävä perenna, kunhan kasvi ei kärsi talvimärkyydestä.

Sopivin maaperä ja kasvupaikka lyhtykoisolle on kalkkipitoinen, multava, kostea sekä puolivarjoinen tai aurinkoinen. Kasvupaikkaa valittaessa kannattaa huomioida myös kasvin mahdollinen leviäminen laajemmalle. Lyhtykoiso istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.

Keväisin lyhtykoiso kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Perennapenkin pintaan voidaan levittää Kekkilä Puutarhamultaa. Se siistii penkkien yleisilmettä ja antaa hyvän kasvusysäyksen maasta nouseville perennoille.

Kasvin versot korjataan kuivattavaksi, kun lyhdyt muuttuvat oranssinvärisiksi. Lyhdyt voi jättää myös talveksi paikoilleen, tällöin varret leikataan vasta keväällä. Kasvia lisätään siemenistä ja jakamalla kasvia keväisin.

 

Kauniit lyhdyt kannattaa korjata talteen, kun ne ovat saaneet täyden syysvärityksensä. Ne kuivataan ilmavasti, joko oksien kanssa tai ilman. Lyhtyjen väri säilyy kauniina koko talven.

Etsi