Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Lyyraviikuna

(Fiolfikus)

Ficus lyrata

Lyyraviikuna Ficus lyrata Kekkilä

Lyyraviikuna on viikunoiden sukuun kuuluva kookas ja komea huonekasvi. Huonekasvina se on helppohoitoinen, hyvin kestävä ja tyylikäs. Lyyraviikunalla on tummanvihreät, melko kookkaat, kiiltävät ja kauniit lehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lyyraviikuna Ficus lyrata Kekkilä

Lyyraviikuna on kotoisin Länsi- ja Keski-Afrikasta ja se kasvaa ajan myötä pieneksi puuksi. Korkeutta se voi saavuttaa jopa 3 metriä. Lehdet voivat kasvaa yli 40 cm pitkiksi. Leveyttä huonekasville voi muodostua 2-3 metriä. Lyyraviikuna, kuten muutkin viikunat, saattaa aiheuttaa allergiaoireita.

Lyyraviikuna viihtyy valoisassa paikassa tai puolivarjossa. Suoraa auringonvaloa tulisi kuitenkin välttää, sillä paahteesta se ei pidä. Keväästä kesään normaali huoneenlämpötila on lyyraviikunalle sopiva. Talvella kasvi viihtyy hieman viileämmässä, noin 16-18 asteen lämpötilassa. Lämpötilan laskeminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä, vaan lyyraviikuna pärjää talvenkin normaalissa huoneenlämmössä.

Nuoren lyyraviikunan multa tulee vaihtaa vuosittain, vanhemmalle kasville riittää mullanvaihto harvemmin, ja tällöinkin riittää useimmiten pelkän pintamullan vaihto. Mullaksi käy Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Viherkasvimulta.

Jos lyyraviikuna voi huonosti, se alkaa helposti pudottamaan lehtiään, tai niihin tulee laikkuja. Tällöin voi olla syynä vääränlainen kastelu tai liian vähäinen valaistus. Talvikaudella, kasvin ollessa levossa, sitä ei kannata siirrellä. Tällöin se voi myös pudottaa lehtiään.

Lyyraviikunaa kastellaan tasaisesti, multa saisi olla aina hieman kosteaa. Pintamulta saa kastelukerojen välillä kuivahtaa. Talvikaudella kastelua voi vähentää, mutta silloinkaan multa ei saa kuivahtaa kokonaan. Lyyraviikunaa lannoitetaan kerran viikossa Kekkilä Kasviravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella. Myös talvikaudella voi lannoittaa 1-2 kuukauden välein.

Kookkaaksi kasvavaa kasvia voi leikata keväisin, jos kasvua haluaa rajoittaa. Latvapistokkaat sopivat hyvin kasvin lisäykseen. Ne voidaan juurruttaa vedessä tai pistämällä suoraan multaan.

Etsi