Hyppää sisältöön
Koristepuut

Metsävaahtera

(Lönn)

Acer platanoides

Metsävaahtera Acer platanoides, läheltä Metsävaahtera Acer platanoides Metsävaahtera Acer platanoides, lähikuva

Metsävaahtera on nopeakasvuinen ja kestävä jalopuu. Se istutetaan yksittäin tai kujanteiksi varjostamaan ja suojaamaan puutarhaa. Leveälatvuksinen ja sillä on isot sormihalkoiset lehdet. Syysväri on loistavan kelta-oranssinpunainen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

1000-2000 cm

Värit:

Vihreät lehdet Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I–IV(V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Metsävaahtera Acer platanoides, läheltä Metsävaahtera Acer platanoides Metsävaahtera Acer platanoides, lähikuva

Metsävaahtera on pitkäikäinen ja tuulenkestävä puu, joka kasvaa 10-20 m korkeaksi. Sen juuristo on syvä ja leveä. Vaahteran hunajantuoksuiset kukinnot ovat huiskilomaiset ja kellanvihreät. Ne puhkeavat juuri ennen lehtien avautumista ja houkuttelevat mm. kimalaisia.

Syksyisin isosiipiset hedelmät. Metsävaahterasta (Acer platanoides) löytyy myös lajikkeet ’Faassen’s Black’, hurmevaahtera, ’Drummondii’, kirjovaahtera, ’Schwedlerii’, rusovaahtera ja matalampi pallovaahtera ’Globosum’.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Vanha puu tarvitsee paljon valoa. Kasvaa tuoreessa, keski–runsasravinteisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Se istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan.

Puu haaroittuu herkästi melko alhaalta, jolloin siitä tulee leveälatvainen. Sopiva istutusväli onkin 4-7 m puuryhmissä ja yksittäispuilla 10 m. Menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I–IV(V).

 

 

Nuori vaahtera suojataan jäniksillä runkosuojin ja verkoin.

Vaahtera leikataan heinä–elokuussa, sillä mahlavuoto on runsasta keväällä. Vain vioittuneet, kuolleet, liian tiheässä ja jyrkässä kulmassa kasvavat versot poistetaan.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.