Hyppää sisältöön
Perennat

Mooseksenpalavapensas

(Moses brinnande buske)

Dictamnus albus

Mooseksenpalavapensas Dictamnus albus

Voimakkaasti tuoksuva mooseksenpalavapensas on tukevavartinen perenna. Suurten kukkien ovat vaalean aniliininpunaiset tai valkoiset. Runsaskukkaiset kerrannaistertut ovat tanakoiden, lehtevien 50–100 cm varsien latvoissa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Mooseksenpalavapensas Dictamnus albus

Mooseksenpalavapensas on pystykasvuinen ja pensasmainen perinteinen vanhan ajan perenna. Se on erittäin kestävä. Paksut ja kauniin tummanvihreät lehdet ovat kiiltävät ja parilehdykkäiset. Ruusunpunaiset tai valkoiset sekä juovikkaat kukat kukkivat kesä-heinäkuussa. Kukka erittää eteerisiä, haihtuvia öljyjä, jotka saattavat leimahtaa auringossa. Tuoksuvaa perennaa käytetään hajuvesiteollisuuden raaka-aineena. Kasvi on hidaskasvuinen ja kukkii yleensä vasta kolmantena vuotena. Kutsutaan myös nimellä valkoinen saarniruoho.

Aurinkoisella säällä kasvista haihtuu eteerisiä yhdisteitä, jolloin kasvin kosketteleminen voi aiheuttaa ihottumaa auringonvalon vaikutuksesta. Kasvupaikkaa valittaessa on myös huomioitava sen allergiaoireita aiheuttavat ominaisuudet. Se kannattaakin sijoittaa perennaryhmän taustalle tai keskelle.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Kasvualusta saa olla ravinteikas ja kalkittu. Kasvi viihtyy melko kuivassa maassa. Kasvi istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai  Kekkilä Puutarhamultaan. Sopiva istutusväli on 40-50 cm.

Keväisin kasvusto kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Hoitolannoituksen voi tehdä heinäkuussa samalla lannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoite auttaa kasvia talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Kasvi ei pidä paikan vaihdosta. Puumaisen juurakon takia sitä ei myöskään jaeta.

Kukkavarret poistetaan kukkien kuihduttua. Suojaa kädet kasvia käsitellessäsi.

Mooseksenpalavapensas sopii tuoksupuutarhoihin

Etsi