Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Narsissi

Narcissus sp.

Narsissi Narcissus sp., valkoinen Narsissi Narcissus sp., keltainen

Narsissit ovat kiitollisia, monivuotisia sipulikasveja, jotka kukkivat huhti-kesäkuussa. Kukat ovat yleensä väriltään keltaisia, valkoisia tai keltavalkoisia ja niissä on lisäteriötorvi. Lehdet ovat kapeita, tasasoukkia ja tylpähköjä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

129 131

Kukinta-aika:

Kevät

Narsissi Narcissus sp., valkoinen Narsissi Narcissus sp., keltainen

Narsisseja on paljon erilaisia (torvi-, pitkätorvinen -, lyhyttorvinen -, kerrottu-, orkidea-, syklaami-, nunnan-, tasetti-, valko-, virva-, kaulus- ja perhosnarsissi). Korkeus vaihtelee 15-50 cm. Narsissit ovat helppohoitoisia ja hyvin levittäytyviä sipulikukkia, sillä kasvusto laajenee vuosi vuodelta lisääntyen sivusipuleista. Myrkyllisenä kasvi ei myöskään maistu myyrille.

Narsissit istutetaan nurmikon reunamille, pensaiden alle tai luonnonpuutarhaan. Niitä voidaan myös hyötää kukkaan ruukuissa tai astioissa.

Narsissi viihtyy valossa tai puolivarjossa. Se viihtyy vettäläpäisevässä multamaassa. Istutettavan alueen maaperää voi parantaa muokkaamalla ja sekoittamalla pohjamaahan tuoretta Kekkilä Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhaturvetta ja puhdasta hiekkaa. Narsissit istutetaan alkusyksystä, jotta ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Istutuskuoppaan voi lisätä Kekkilä Kukkasipuliravinnetta. Narsissin sipulit istutetaan n. 10 cm syvyyteen ja 5-10 cm välein.

Keväisin narsissien istutusalueet lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Narsissin kapeat lehdet kellastuvat vasta heinäkuulla. Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kellastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä niistä voimaa seuraavaa kukintaa varten. Jos narsissin kuihtuvat lehdet voi taittaa tai letittää maanmyötäisesti siistimmän ilmeen aikaansaamiseksi. Taitetut lehdet voi myös peittää kevyesti Kekkilä Koriste– tai Kekkilä Kuorikatteella.

Narsissit talvehtivat kasvupaikassa, joka on hyvin ojitettu eikä vesi jää seisomaan. Penkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan.

Ajan mittaan narsissiryhmät tulevat turhan tiheiksi, jolloin sipulit on hyvä kaivaa ylös lehtien lakastumisen jälkeen. Sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi.

Kukkineet ruukkunarsissit kannattaa istuttaa maan sulettua puutarhaan, jossa ne kukkivat uudestaan seuraavana keväänä.

Etsi