Huonekasvit, Kaktukset ja mehikasvit

Palmuvehka

Zamioculcas zamiifolia

Palmuvehka on erittäin kestävä ja veistoksellinen huonekasvi, jolla on suuret, kiiltävät, tummanvihreät lehdet. Se on yksi helppohoitoisimmista huonekasveista, sillä se pärjää niin paahteessa kuin pimeässäkin kasvupaikassa ja kestää epäsäännöllistäkin kastelua.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Keskiverto

 • Valon tarve

  Aurinkoinen

 • Kasvukorkeus

  50-80

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Palmuvehka on vehkakasveihin kuuluva, Tansaniasta kotoisin oleva huonekasvi. Palmuvehkan lehdet eli varret kasvavat noin 50-80 cm pitkiksi, ja jokaisessa niissä on kuudesta kahdeksaan paria lehdyköitä jotka ovat keskimäärin noin 10 cm pitkiä. Lehdykät ovat kiiltäviä, tummanvihreitä ja sileitä. Kasvin varsi ja lehdykät ovat rakenteeltaan tanakoita ja jäykkiä. Lehtiruotien tyvellä voi olla tummia läiskiä. Ne ovat kasville ominaisia. Palmuvehka kasvattaa maanalaisia juurimukuloita, joihin se pystyy varastoimaan vettä ja kestää niiden avulla pitkiäkin kuivuusjaksoja. Kasvin kukinto on noin 5 cm pitkä, vehkakasveille tyypillinen kukinto. Väriltään se vaihtelee kirkkaankeltaisesta ruskeaan ja pronssiseen. Kasvi kukkii yleensä loppukesästä tai alkusyksystä. Palmuvehka on lievästi myrkyllinen, se saattaa aiheuttaa ihoärsytystä.

  Palmuvehka viihtyy parhaiten valoisassa, mutta tulee toimeen myös paahteessa. Toisaalta se selviää useita kuukausia liki pilkkopimeässä. Auringossa ollessaan palmuvehka kasvaa nopeammin, varjossa puolestaan palmuvehka tuottaa tummempia lehtiä kuin tavallisesti. Normaali huonelämpötila on sopiva palmuvehkalle ympäri vuoden. Palmuvehka viihtyy läpäisevässä, ravinteikkaassa mullassa. Sopiva multa on Viherkasvimulta. Palmuvehka istutetaan uuteen, suurempaan ruukkuun vasta, kun vanha ruukku käy ahtaaksi. Uudelleenistutusväli on 2-3 vuotta.

 • Hoito-ohje

 • Aurinkoisessa paikassa kasvavaa palmuvehkaa kastellaan säännöllisesti keväästä syksyyn. Kasvia kastellaan runsaasti kerralla ja mullan annetaan kuivua kunnolla ennen seuraavaa kastelua. Varjossa varttuvalle kasville annetaan vettä harvemmin kuin valossa kasvavalle. Palmuvehka pitää ennemmin liian vähästä kastelusta kuin liikakastelusta. Kun palmuvehka kärsii vedenpuutteesta, sen lehdet alkavat kellastumaan. Toisaalta kellastumista voi tapahtua myös liikakastelun seurauksena. Talvikaudella palmuvehkan kastelukertojen tiheyttä voi vähentää vielä entisestään, erityisesti jos kasvi on varjoisassa paikassa. Palmuvehkaa lannoitetaan keväästä syksyyn jokaisella kastelukerralla Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella. Talvella palmuvehka ei tarvitse välttämättä lannoitusta.

  Jos palmuvehkaan ilmestyy kuolleita lehtiä, voit leikata ne pois saksien avulla tyveä myöten.

 • Vinkit

 • Kasvia voidaan lisätä jakamalla juurakkoa keväisin tai juurruttamalla lehdyköistä. Lehdykän annetaan kuivahtaa muutama päivä ja se istutetaan suoraan Viherkasvimultaan siten, että kolmannes lehdykän tyvestä uppoaa multaan. Kasvuunlähtö voi kestää puolikin vuotta.

Which country site would you like to visit?