Hyppää sisältöön
Köynnökset

Piippuköynnös

(Pipranka)

Aristolochia macrophylla

Piippuköynnös eli lännenpiippuköynnös on rehevä, suurilehtinen monivuotinen köynnös. Herttamaiset, vaaleanvihreät lehdet peittävät nopeasti pinta-alaa, kun köynnös pääsee kasvuvauhtiin. Piippuköynnös on puolivarjoisten ja varjoisten paikkojen kasvi.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

400-600 cm

Värit:

Limenvihreä Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV(V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Piippuköynnös kasvaa 4-6 metriä pitkäksi ja pari metriä leveäksi. Se kasvaa yhtä hyvin seinustalla säleikköön kuin puun runkoon kiertyen, se kiipeää tukeen itse. Köynnöksen 10–30 cm kokoiset herttamaiset lehdet puhkeavat myöhään keväällä; syksyllä ne eivät ehdi tuleentua ja lakastuvat pakkasissa. Piippuköynnös on niin reheväkasvuinen, että se kannattaa istuttaa omaan ryhmäänsä tai yksittäin, sillä se peittää muut köynnökset alleen. Nimensä piippuköynnös on saanut piipunmallisista kukistaan. Kellanvihreät kukat puhkeavat heinä-elokuussa, mutta ovat pieniä ja huomaamattomia. Ne peittyvätkin usein lehtien varjoon. Ensimmäisinä vuosina kasvu on melko hidasta, mutta myöhemmin kasvu nopeutuu. Piippuköynnös menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV(V).

Piippuköynnös viihtyy puolivarjoisessa ja varjoisessa tuulensuojaisessa paikassa. Lehdistö kärsii auringon paahteessa helposti punkeista ja lehtiruodit katkeilevat kovassa tuulessa. Piippuköynnös menestyy tuoreessa, kosteassa, runsasravinteisessa ja multavassa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta, johon on lisätty kosteutta pidättävää hienoa hietaa. Istutuskuoppa saa olla syvä, mielellään 50-60 cm. Taimet istutetaan 100 cm välein.

Keväisin piippuköynnös kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla. Piippuköynnöksellä on vähäinen leikkaustarve. Vuosittain voi poistaa kuivuneita haaroja. Koko köynnös on helpointa nuorentaa leikkaamalla versot pois lähes maata myöten.

Etsi