Hyppää sisältöön
Perennat

Puistolemmikki

(Skogsförgätmigej)

Myosotis sylvatica

Puistolemmikki Myosotis sylvatica

Suomessa luonnonvaraisenakin kasvava puistolemmikki on vehreän kosteikkopuutarhan innokkaasti kylväytyvä kasvi. Nuput ovat vaaleanpunaisia, tähtimäiset kukat taivaansiniset ja keltasilmäiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20 cm

Värit:

Punainen Sininen Vaaleansininen Valkoinen

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Puistolemmikki Myosotis sylvatica

Puistolemmikki on vieraslaji. Voit suosia sen sijaan luhtalemmikkiä.

Kasvi on pystyhkö, tuuhea kasvi, jonka pienet, suikeat lehdet ovat pehmeänukkaiset. Kasvutapa on mätästävä ja kasvi kasvaa 20-40 cm korkeaksi. Kukkii pitkään ja runsaasti toukokuusta heinäkuuhun. Lajikkeittain väri vaihtelee valkoisesta ruusunpunaiseen ja siniseen.

Kasvi sopii perennaryhmiin, kivikoihin, puiden ja pensaiden aluskasviksi ja sipulikukkaryhmien pohjakasviksi. Se viihtyy myös veden äärellä ja suoraan kylvettynä kosteilla niityillä. Laji on lyhytikäinen, mutta säilyy ja leviää monivuotiseksi siementämällä.

Viihtyy aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Se viihtyy ravinteikkaassa ja hyvin kosteutta pidättävässä maassa.Kasvi kannattaa istuttaa tai kylvää Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamultaan. Taimien istutusväli on 30 cm.

Keväisin kasvupaikkaa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Siemenet kylvetään avomaalle kesä-heinäkuussa, jolloin taimet kukkivat seuraavana keväänä. Ruukkuistutuksissa kukkineet lemmikit kannattaa istuttaa ulos ja antaa kylväytyä. Syksyisin kasvustoja voidaan jakaa.

Kuihtuvat kukkavanat voi katkaista ennen siementen kehittymistä, jos puistolemmikin leviämistä halutaan rajoittaa. Leviämistä voi ehkäistä myös niittämällä ja kitkemällä.

Lemmikki houkuttelee perhosia. Se on sievä ja herkkä leikkokukka.

Etsi