Hyppää sisältöön
Perennat

Punalehtiset komeamaksaruohot

(Kinesisk kärleksört)

Hylotelephium (syn. Sedum)

Punalehtiset komeamaksaruohot ovat pystykasvuisia ja korkeahkoja syyskesällä kukkivia perennoja. Kasvusto on tanakkavarsinen ja pensasmainen. Komeamaksaruohot kukkivat runsaasti littein ja levein sarjakukinnoin. Komeamaksaruohot antavat näyttävyyttä istutusryhmiin jo ennen kukintaa.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-60 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Komeamaksaruohot kasvavat 30-60 cm korkeiksi. Pystyversoiset, selvärajaiset, pallomaiset mättäät leviävät hillitysti. Komeamaksaruohot sopivat perenna-, kivikko-, havu- ja pensasryhmiin. Se sopii myös ruukkuihin kausikasviksi. Lajikkeet ovat erityisen säväyttäviä syysistutuksissa ja istuvat hienosti muiden syyskasvien sävyihin. Ne talvehtivat hyvin ja varmasti, kunhan maa on läpäisevää. Sateen suojaisella paikalla, kuten parvekkeella, ne voivat talvehtia ruukussakin.

Komeamaksaruohojen lehdet ovat paksut ja mehevät. Ne ovat soikeat, harvaan hammaslaitaiset ja vahapintaiset. Lehdet ovat voimakkaan tummanpunertavat. Kukat voivat olla vaalean- tai ruusunpunaiset. Kukinta-aika kestää elokuusta pakkasiin saakka.

Lajikkeita ovat esimerkiksi: ’Matrona’, jolla on hyvin rotevat tummanpunaiset versot ja vaaleanroosat kukinnot. Se kasvaa 60 cm korkeaksi. ’Purple Emperor’ kukkii tummanroosan värisin kukin ja on sekin 60 cm korkea.’ Mohrchen’-lajikkeella lehdet ovat todella tummat. Se kasvaa noin 50 cm korkeaksi.

Komeamaksaruohot viihtyvät aurinkoisilla ja kuivahkoilla kasvupaikoilla. Maaperän tulee olla keskiravinteinen ja läpäisevä. Komeamaksaruohot istutetaan Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 35 cm. Ison kokonsa vuoksi komeamaksaruoho vaatii syvemmän kasvualustan kuin matalat maksaruohot. Sopiva kasvualustan paksuus on 20-40 cm.

Komeamaksaruohot ovat helppohoitoisia ja kestäviä kasveja. Keväisin ne voidaan kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

 

Komeamaksaruohoja voidaan lisätä jakamalla tai pistokkaista.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.