Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Raita

(Sälg)

Sali x caprea subsp. caprea

Raita Salix caprea

Raita on pajukasveihin kuuluva puuvartinen kasvi. Sillä on pystyraitainen, ristikkäisuurteinen kuori, josta se on saanut suomenkielisen nimensä. Isot soikeat lehdet ovat alta harmaakarvaisia. Yleensä pensasmainen, mutta hyvällä maalla se voi kasvaa hyvärunkoiseksi puuksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

600-1400 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Raita Salix caprea

Raita kasvaa pensas- tai puumaisesti 6–14 metriä korkeaksi, joskus jopa kahteenkymmeneen metriin.

Soikeat lehdet ovat 5–12 cm pitkiä ja 3–8 cm leveitä, eli huomattavasti leveämmät kuin useimmilla pajuilla. Lehdet ovat paksuja. Kukinnot ovat 3–7 cm pitkiä ja siemenet erittäin pieniä: noin 0,2 mm halkaisijaltaan.

Raita on kaksikotinen puu. Hedekukinnot ovat keltaisia ja pörheitä, kun taas emikukinnot vihertäviä ja ohuempia. Aikaisin keväällä kukkivat hedepuut erottuvat keltaisena kasvupaikoiltaan. Tuolloin raidat ovat mehiläisten tärkeitä ravintokasveja. Kasvutavoissa on eroja ja viljelyyn on valittu esimerkiksi riippaoksaisia puita.

Keväisin puutarhamyymälöissä näkyy suoraan runkoon vartettuja riippaoksaisia pikkupuita, joissa kukkii keltaiset kukat. Yleisin lajike on ’Kilmarnock’. Nämä vartetut koristepuut eivät ole Suomessa yhtä talvenkestäviä kuin alkuperäiset jalojuuriset raidat.

Raita kasvaa Suomessa luonnonvaraisena ja menestyy kasvuvyöhykkeillä I–VIII. Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla.

Kasvualusta saa olla keskiravinteinen, tuore tai märkä. Raidat istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 200 cm.

Luonnonvaraisena lajinapuu tyytyy hyvin vähäiseen hoitoon.

Kuivat ja vioittuneet oksat leikataan pois.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.