Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Ruusujuuri

(Rosenrot)

Rhodiola rosea

Ruusujuuri Rhodiola rosea

Noin 30 cm korkeaksi kasvava ruusujuuri eli pohjanruusujuuri on perenna, jolla on siniharmaat, nahkeanhimmeät lehdet ja keltaiset mykerökukinnot. Maksaruohokasveihin kuuluva kasvi on saanut nimensä juurakon ruusuisesta tuoksusta.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30 cm

Värit:

Keltainen Vaaleanvihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruusujuuri Rhodiola rosea

Pohjanruusujuurta tavataan Suomessa harvinaisena, luonnonvaraisena kasvina Luoteis-Lapissa, käsivarren tienoilla. Kasvi on kaksikotinen, eli hede- ja emikasvit ovat erikseen. Kestävä ruusujuuri muodostaa tiiviin ja pitkäikäisen puolipallomaisen kauniin kasvuston. Ajan mittaan maanpinnalle kasvaa puumainen, vaaleanruskea juurakko, josta mehevät versot nousevat varhain keväällä. Puolipallomainen latvakukinto on väriltään vaaleankeltainen, mutta nuoret tuppilot ovat punertavia. Kukissa on neljä n. 4 mm:n pituista terälehteä. Kukinta-aika on heinä-elokuussa.

Kasvi sopii kivikkoryhmiin ja aurinkoisten paikkojen perennaryhmiin. Se on kautta aikojen tunnettu lääkekasvina, jonka juuresta saavalla uutteella on piristävä ja yleiskuntoa kohottava vaikutus. Sen lehdet sopivat käytettäväksi vihanneksena tai niistä voi hauduttaa teetä. Kasvin osia tulee nauttia kohtuudella. Juurta voidaan käyttää erilaisissa tuoksusekoituksissa.

Viihtyy aurinkoisella ja lievästi varjoisella kasvupaikalla. Kasvi menestyy kuivahkossa ja niukkaravinteisessa maassa, mutta myös tuoreessa, 20-40 cm syvässä mullassa, kunhan se läpäisee vettä. Se ei siedä seisovaa vettä eikä talvimärkyyttä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 30 cm.

Kasvion vaatimaton perenna eikä kaipaa erityistä hoitoa. Keväisin kalkitaan kevyesti Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

 

Etsi