Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Ruusupapu

(Rosenböna)

Phaseolus coccineus

Ruusupapu Phaseolus coccineus

Yksivuotinen ruusupapu on komea koriste- ja hyötykasvi. Ruusupavun kukat ovat kauniin oranssinpunaisia, valkoisia tai punavalkoisia. Kukkia voi käyttää salaateissa. Nuoret palot keitetään ja syödään pensaspapujen tapaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Punainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruusupapu Phaseolus coccineus

Ruusupavun voi kasvattaa itse siemenestä tai ostaa keväällä valmiit taimet puutarhamyymälästä.
Etelä-Suomessa ruusupapu voidaan kylvää suoraan 12-asteiseen maahan kolmen sentin syvyyteen. Kasvuharso alkuviikkoina edistää kasvuunlähtöä ja suojaa viileiltä öiltä sekä kylvösiementä kaivelevilta linnuilta.

Kukinnan ja sadon aikaistamiseksi ruusupapua kannattaa esikasvattaa 2-4 viikkoa ennen ulos istutusta. Siemenet kylvetään toukokuussa Kekkilä Kylvömultaan tai Kekkilä Taimimultaan yksittäin 6-7 senttiä leveisiin purkkeihin. Muutaman tunnin liotus nopeuttaa itämistä.

Taimet istutetaan ulos 15-30 cm välein hallanvaaran mentyä. Taimet tuetaan istutettaessa. Ruusupapu on hallanarka, joten jos yölämpötila laskee 0°C tienoille, kasvustot kannattaa suojata harsoilla.

Ruusupapua kastellaan tasaisesti ja hoitolannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella kerran viikossa.

Pääverson voi katkaista, kun se on saavuttanut tuen korkeuden. Tämä edistää sivuhaarojen kasvua ja palkojen valmistumista.

Palot korjataan keskenkasvuisina, 10-12 cm pitkinä. Täysikasvuiset palot ovat 20-30 cm pitkiä.

Etsi