Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Saintpaulia

(Saintpauliasläktet)

Saintpaulia ionantha

Saintpaulia Saintpaulia ionantha Kekkilä Saintpaulia Saintpaulia ionantha vaaleanpun Kekkilä

Saintpaulia eli paavalinkukka on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Saintpauliassa on lehtiruusukkeena kasvavat, isokokoiset ja paksut lehdet. Lehdissä on tummanvihreä karvainen pinta. Kukat ovat samettisen tuntuiset ja väritykseltään valkoiset, siniset, purppurat, violetit tai kirjavat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

5-10 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Saintpaulia Saintpaulia ionantha Kekkilä Saintpaulia Saintpaulia ionantha vaaleanpun Kekkilä

Saintpaulia -lajikkeita on tuhansia ja ne eroavat toisistaan lähinnä kasvin koon sekä kukinnon värityksen osalta. Paavalinkukkalajikkeiden kukat ovat yleisimmin muodoltaan orvokkimaiset, tähtimäiset tai kellomaiset. Lajikkeissa on ei-kerrottuja, puolikerrottuja ja kerrottuja kukkia. Lehdet ovat yleensä tummanvihreitä, mutta joillakin lajikkeilla myös raikkaan vihreitä.

Saintpaulia on kotoisin Itä-Afrikasta, jossa se kasvaa sademetsien aluskasvina. Kasvin luonnonvarainen kasvupaikka kertoo kasvin olosuhdevaatimuksista, jotka ovat lämpö, kosteahko ilma ja osittainen varjo. Saintpauliat kukkivat varmasti ja jopa ympäri vuoden, kunhan ne saavat tarpeeksi valoa. Täydeltä auringonpaisteelta ja kesän kuumimmilta paahteilta ne on syytä suojata, sillä lehdistö kärsii silloin herkästi.

Jos saintpauliat eivät kuki, ne kannattaa siirtää valoisampaan paikkaan. Kasvit menestyvät normaalissa huoneenlämmössä, mutta nauttivat myös lämpimämmästä tilasta. Hyvä ilmankosteus edistää kukintaa.

Mullanvaihto suoritetaan joka toinen kevät ja sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta.

Saintpaulia vaatii tasaisen, mutta varovaisen kastelun. Lehdille jäävät vesipisarat aiheuttavat vahingoittavat lehtiä, joten kastelu on helpointa suorittaa aluslautaselle. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, sillä kasvin juuret vaurioituvat helposti liiasta märkyydestä.

Talvikaudella multa saa kastelujen välillä kuivahtaa.

Vanha hyvä keino saada uinuvat paavalinkukat kukkimaan, on kastella niitä +60 asteilla vedellä aluslautaselle. Juuriston reaktio kuumaan veteen laukaisee kukkimisen. Kukinta-aikana saintpaulioita lannoitetaan Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella parin viikon välein.

Ilmankosteuden lisäämiseksi huoneilmaa voi suihkutella saintpaulioiden läheisyydessä. Tällöin on muistettava varoa, ettei lehdille kerry liiaksi vesipisaroita.

Saintpaulioita on helppo lisätä joko jakamalla tai lehtipistokkaista.

Paras pistokas on nuori, mutta jo täyteen kokoonsa kasvanut lehti, joka leikataan ruoteineen irti. Sen jälkeen ruoti lyhennetään 3–5-senttiseksi ja pistetään viistosti kosteaan Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan niin, että muu osa lehdestä jää mullan pinnalle.

 

Etsi