Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Samettisumakki

(Rönnsumak)

Rhus typhina

Samettisumakki Rhus typhina

Samettisumakki on koristeellinen, siro pikkupuu tai monirunkoinen pensas. Sillä on tiheän nukan peittämät versot ja saniaismaiset, 30-60 cm pitkät, lehdet. Tähkämäinen emikukinto ja hieno lehdistö saavat syksyisin upean syysvärin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Limenvihreä Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Samettisumakki Rhus typhina

Komea ja erikoinen samettisumakki on Suomessa melko harvinainen koristepensas. Se kasvaa meillä 1-3 m korkeaksi. Paksut oksat ja lehtiruodit ovat karheakarvaiset, ”samettiset”, josta se onkin saanut nimensä. Tummanvihreät, hienojakoiset, saniaismaiset 30-60 cm pituiset lehdet kasvavat versojen latvoissa.

Eksoottisen samettisumakin pienet, vihreät kukat ovat noin 20 cm pituisissa latvakukinnoissa. Kasvi on kaksikotinen. Emiyksilöillä kukat kehittyvät punaisiksi karvojen peittämiksi marjoiksi. Koristeelliset marjatertut säilyvät pensaassa kevääseen. Syysväri on keltaisen, oranssin ja punaisen kirjava.

Samettisumakki menestyy Etelä-Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-II. Etelä-Suomessakin se saattaa saada talvivaurioita kovina pakkastalvina, mutta uudistuu yleensä juurivesoista, vaikka paleltuisi maan tasalle. Lämpimällä seinustalla tai matalien pensaiden ja muun aluskasvillisuuden suojassa onnistumisen mahdollisuudet ovat parhaat.

Samettisumakki viihtyy aurinkoisella ja suojaisalla kasvupaikalla tuoreessa, hiekkapitoisessa ja runsasravinteisessa mullassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Samettisumakit istutetaan 1 m välein.

Eksoottisen ja talvenaran samettisumakin taimea valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota taimen alkuperään. Mitä pohjoisempana samettisumakkia haluaa kasvattaa, sitä tärkeämpää on löytää kotimainen taimi. Kasvien alkuperä vaikuttaa ratkaisevasti niiden menestymiseen Suomessa.

Keväisin samettisumakki kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Paleltuneet versot poistetaan, muuten vältetään leikkauksia. Elo-syyskuussa samettisumakki lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

’Tiger Eyes’ on samettisumakin keltalehtinen muoto. Uusi kirkkaanvihreä kasvu muuttuu nopeasti keltaiseksi ja kontrastia lisää ruusunpunainen lehtiruoti. Verso ovat pystykasvuiset ja lehdet alaspäin kaartuvat. Syysväri on keltaisen-, oranssin- ja punaisenkirjava. Pyöreän muotoinen, vanhemmiten leveä pensas kasvaa 1,5-2m korkeaksi. Menestyy kasvuvyöhykkeellä I.

Etsi