Hyppää sisältöön
Perennat

Sinipallo-ohdake

(Blå bolltistel)

Echinops bannaticus

Sinipallo-ohdakkeen Echinops bannaticus pallomainen mykerö Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus

Sinipallo-ohdake on vanhan ajan kasvi, joka kukkii metallinhohtoisin, siniharmain, koristeellisin, pallomaisin mykeröin. Kookas perenna on pystykasvuinen. Himmeänvihreät lehdet ovat ohdakemaiset, karheat, kovat ja piikkikärkiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100 cm

Värit:

Sininen Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sinipallo-ohdakkeen Echinops bannaticus pallomainen mykerö Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus

Sinipallo-ohdake on pitkäikäinen ja kestävä perenna. Se sietää hyvin paahdetta ja kuivuutta. Sinipallo-ohdake on koristeellinen kivikkoryhmissä, kukkapenkissä ja yksittäiskasvina. Korkeutta kasville tulee 120 cm. Tummanvihreiden lehtien alapuoli on hopeanvalkoinen.

Sinipallo-ohdake kukkii heinä-syyskuussa. Hopeansiniset pallot, halkaisijaltaan n. 5 cm, ovat koristeellisia myös, kun kukat ovat kuihtuneet. Kukat ovat erinomaisia leikko- ja kuivakukkia. Kukat korjataan kuivattaviksi, kun pallon alaosassa olevat yksittäiset kukat ovat avautumassa.

Sinipallo-ohdake viihtyy auringossa, syvämultaisissa kivikoissa ja kuivahkoissa, kalkkipitoisissa, voimakkaissa ja multavissa maissa. Se on arka talvimärkyydelle, joten kasvualustan on oltava läpäisevä. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Syvyyttä istutuspenkillä saa olla 50 cm. Taimet istutetaan 40 cm välein.

Keväisin sinipallo-ohdakkeen kuihtunut kasvusto leikataan alas. Maa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyisin kasville voi antaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Sinipallo-ohdakkeelle annetaan kasvurauha, sillä se ei pidä siirtämisestä. Kasvia lisätään keväällä siemenistä tai jakamalla tai juuripistokkaista. Kylväytyy myös itse.

Kukinnot leikataan kukinnan jälkeen, jollei toivota kylväytyvän.

Erinomainen leikko- ja kuivakukka, joka houkuttelee pölyttäjiä ja talvella myös lintuja.

Etsi